Yamazaki Mazak grootste machinebouwer

In het recente MetalWorking rapport van het Amerikaanse Gardner, prijkt een Chinese machinebouwer dit jaar trots op de tweede plaats, pal achter Yamazaki Mazak dat de grootste producent is.

Overigens heeft Gardner niet alle recente cijfers te beschikking. Mazak haalde in het laatste boekjaar (dat al in 2009 eindigde) een omzet van 2,5 miljard dollar met producten en diensten die direct een relatie hebben met werktuigmachines. De Chinese Shenyang Goup (merken:  SMTCL, Schiess, SYMG) staat op de tweede plaats met een omzet van 2,1 miljard dollar.

Trumpf komt als Duits bedrijf op de derde plek (1,585 miljard dollar omzet uit werktuigmachines). Op de vierde plaats staat opnieuw een Chinees bedrijf, Dallan, met een omzet van 1,525 miljard dollar (merken onder andere Dalian, Indersoll Production Systems en BoKo). Gildemeister komt op de vijfde plaats met 1,523 miljard dollar omzet.

Een Chinese fabrikant zoals Qier Machine Tool (34e plek, 269,9 miljoen dollar), komt nog voor Starrag Heckert (41e plaats), Kasto (42e plek) en Hermle (48e plek).

Gardner MetalWorking