Waterschap Veluwe en Natuurmonumenten legden onlangs als experiment dood hout in de Hierdense Beek om de natuur in het stromende water een impuls te geven. Takken en delen van boomstammen maken nu deel uit van de beek op de plek waar deze door het Leuvenumse Bos stroomt, ongeveer 6 kilometer ten oosten van Ermelo en Harderwijk.
In natuurlijke beken ligt doorgaans veel dood hout en dat biedt waterdieren schuilplaatsen en voedsel. Meer variatie in stroming en structuren verbetert het leefgebied voor kleine waterbeestjes en beekvissen in de Hierdense Beek.
Natuurmonumenten heeft het hout, dat direct afkomstig is uit het bos langs de beek, beschikbaar gesteld voor het experiment. Er is vooral hout gebruikt dat vrijkwam bij dunningen van bosopstanden. Medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben het hout in de beek gebracht in aanwezigheid van medewerkers van het waterschap en één van de onderzoekers die het experiment begeleiden.
De takken zijn ingebracht in de vorm van open vlechtwerken, waar het water zoveel mogelijk doorheen kan blijven stromen. Het is niet de bedoeling dat er dammen ontstaan. De inbreng van dood hout is een eenvoudige en goedkope maatregel om de natuurlijke kwaliteiten van het beeksysteem te verbeteren.
Door de betrokken onderzoeksinstellingen worden tijdens het experiment, dat anderhalf jaar duurt, metingen uitgevoerd aan de stroomsnelheid, waterstanden, waterafvoer, veranderingen in beekbodem en oevers. Ook de waterkwaliteit en de aanwezigheid van kleine waterdieren worden regelmatig onderzocht. Naar verwachting zijn eind 2012 de onderzoeksresultaten bekend.