Vermeulen Printservice bouwt samen met werknemers bedrijf weer op na grote brand

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Vermeulen Printservice kijkt terug op een moeilijk jaar. Vorig jaar ontstond er een fikse brand in de productieruimte waardoor vier machines het begaven. Er volgden een paar moeilijke maanden waarin de productie stil kwam te liggen en het werk moest worden uitbesteed. Maar het ziet ernaar uit dat de dip is overleefd en het bedrijf draait weer op volle toeren.

In de productieruimte is niets meer te zien van de brand. Dat is te danken aan de inzet van alle medewerkers, die weken schrobden en schuurden om de zwart geblakerde ruimte schoon te maken. De directeur besloot deze klus zelf met het personeel te klaren om kosten te besparen. De brand begon destijds in het hart een van de bewerkingsmachines en werd daardoor niet meteen ontdekt. Toen de vlammen eenmaal naar buiten sloegen, stond de bedrijfsruimte al snel in lichterlaaie. Gelukkig raakte niemand gewond en was door een goed evacuatieplan snel duidelijk dat iedereen op tijd buiten was. ‘We oefenden toevallig nog een paar weken van tevoren hoe te handelen bij dit soort calamiteiten, dus was het bedrijf zo ontruimd’, vertelt directeur Jochem Borren.

 

Vier beschadigde machines

Naast een grote schoonmaakactie van de productieruimte is ook een nieuw dak geïnstalleerd omdat de ijzeren constructie, waarop de dakelementen zijn bevestigd, door de brand niet meer te vertrouwen was. ‘We hebben de vier beschadigde machines door drie kunnen vervangen. Een nieuw exemplaar is zodanig geavanceerd dat deze twee machines vervangt. De nieuwe pannelplating machine draait nog niet zo lang, maar hij doet het prima. Nu het kantoor nog. We zitten tijdelijk nog even boven, maar zodra de kantoorruimte beneden klaar is, verhuizen we met z’n allen weer naar beneden. Ik verwacht dat dit over twee maanden het geval zal zijn.’

 

Verlies

Het bedrijf heeft na de brand aan geen enkele klant ‘nee’ hoeven te verkopen. Volgens de directeur heeft men terug kunnen vallen op partners in China waaraan altijd al werk (zo’n 15 tot 20 procent) wordt uitbesteed. ‘Gelukkig bleven ook klanten loyaal en raakten we niemand kwijt door de brand. Wel hebben we afgelopen maanden flink ingezet op het binnenhalen van nieuwe orders om de fabriek zo vol mogelijk te krijgen en dat is aardig gelukt. Want we moeten hard werken om er weer bovenop te komen.’ Wat dat betreft heeft het bedrijf de tijd mee, want de markt trekt aan en er moet zelfs overgewerkt worden om al het werk gedaan te krijgen. ‘Eigenlijk kwamen we sterker uit deze strijd. We werken nu met modernere machines en de productie is efficiënter georganiseerd dan voorheen, maar ik hoef dit niet meer mee te maken.’

 

Het bedrijf

Vermeulen Printservice produceert printplanten waarop klanten zelf hun elektronica bouwen. Het afzetgebied is divers. Het bedrijf maakt geen eigen producten en er worden alleen kleine series gemaakt, die vacuüm verpakt de fabriek verlaten. Er werken momenteel 58 medewerkers.