CAO Metalektro wordt zware kluif

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Dinsdag was de aftrap van het overleg voor de CAO Metalektro, ook wel de de cao grootmetaal genoemd. Volgende week 5 april wordt er weer verder gesproken. Vakbond De Unie verwacht een zwaar overleg volgende week.

Aan onderhandelingen zijn de bonden en de Vereniging FME-CWM dinsdag niet toegekomen. Op deze eerste onderhandelingsdag hebben de bonden en de werkgevers hun voorstellen toegelicht en hebben ze elkaar verduidelijkende vragen gesteld.

FME-CWM pleit in haar voorstellenbrief voor een contract van 24 maanden, onder meer met:

  • een eerste (gematigde) loonsverhoging pas in 2012;
  • bovenwettelijke vrije dagen en atv-dagen in het maandsalaris;
  • een versobering van de te dure Overgangsregeling Vroegpensioen, en;
  • het voorstel minder in de cao en meer in de bedrijven af te spreken.

CAO Metalektro

De Metalektro bestaat uit de metaalproductie industrie, de machine-industrie, de scheepsbouw, de elektrotechnische industrie, de transportmiddelenindustrie en de optische industrie. Metalektro kent een aantal cao’s waaronder de arbeidsvoorwaarden cao Metalektro, een aanvullende cao betreffende de toepassing van ISF en/of SAO, de CAO inzake Arbeidsmarkt en Opleiding (A+O), en eenpensioenregeling (PME). Onderwerpen die in de arbeidsvoorwaarden CAO Metalektro zijn opgenomen zijn ondermeer begin en einde dienstverband, salarisschalen, aantal vakantiedagen, vakantiebijslag, arbeidstijden, ADV, ziekte en functie-indeling.

FME vertegenwoordigt als enige werkgeversorganisatie de werkgevers bij het CAO-overleg Metalektro. De CAO wordt afgesloten met FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, VHP2 en De Unie. De huidige CAO Metalektro (2010 – 2011) loopt tot 1 mei 2011. De vervolg onderhandelingen voor een nieuwe cao Metalektro vinden plaats op 5 april en 18 april 2011.

Voorstellen van vakbond De Unie:

 CAO Metalektro 2011-2012 – voorstellen vakbond De Unie.

Volg het nieuws ook via de website van Vereniging FME-CWM