KSB levert pompen voor kolenvergassingsinstallatie in India

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

KSB gaat 41 procespompen alsmede hulpsystemen en frequentieregelaars leveren voor een kolenvergassingsinstallatie in de Oost-Indiase staat Orissa.

Bij het kolenvergassingsproces worden kolen met lucht en heet water onder hoge druk gezet. Hierbij ontstaat koolwaterstof in de vorm van synthesegas. Dit gas kan direct als brandstof worden gebruikt, dan wel via verschillende procesfasen worden verwerkt tot petrochemische producten.

Robuuste pompen

De kolendrukvergassing heeft een behoorlijk potentieel en opent nieuwe perspectieven voor landen zonder eigen olie- en gasreserves. Voorwaarde voor de economische rentabiliteit, is de mogelijkheid om de installatie gedurende meerdere jaren continu te laten draaien. Dat vereist robuuste pompen, omdat de te verpompen media deels heet en zeer agressief zijn. De media hebben een verhoogd vastestofgehalte met deeltjesgrootte tot 6 mm. De behuizing en de waaier van de pompen worden daarom vervaardigd van duplex staal. De waaiers worden bovendien nog extra gehard.

Om bestand te zijn tegen de hoge procesdrukken hebben de ingenieurs van KSB de pompen versterkt, waardoor de drukklasse kon worden verhoogd van PN 10 tot PN 50. Naast de pompen levert de pompproducent ook de bijbehorende systeemtechniek in de vorm van frequentieregelaars en softstarterbesturingen.