Jörg krijgt exclusieve levering Novako fiberlasersnijlijn

Jörg heeft een nieuwe lasersnijmachine met fiberlaser voor het snijden van plaatmateriaal op de rol in zijn programma opgenomen. De machine is ontwikkeld door Novako Techniek uit Haarlem.

De introductie van deze machine vond plaats op de Metavak in Hardenberg waar we Rob Koelewijn, manager bij Novako en Reinhard Reincke, directeur van Jörg spraken. 

Vervanging bestaande snijmachine

Koelwijn vertelt dat de machine in eerste instantie is ontwikkeld voor Hertel in Botlek . ‘Deze producent van isolatieplaatwerk wilde hun bestaande Mabi snijmachine vernieuwen. Deze nieuwe machine moest echter betere software en meer capaciteit hebben. Omdat de standaard machines hieraan niet konden voldoen en bovendien een nieuwe Mabi erg duur was is men gaan zoeken naar een speciale oplossing. Uiteindelijk is men bij Novako terecht gekomen die aan alle eisen van Hertel ruimschoots kon voldoen en voor een aanzienlijk lagere prijs dan een nieuwe Mabi.

De oplossing werd gevonden in de toepassing van een laser, MAP CAM software en de geavanceerde machinesoftware PROX van Novako.

Fiberlaser

‘Ondanks dat ons de toepassing van de fiberlaser door sommige bedrijven werd afgeraden, zijn we toch in gesprek gegaan met IPG voor de toepassing van een fiberlaser. Afgeraden omdat de fiberlaser toen een vrij nieuwe ontwikkeling was. We hebben toch gekozen voor de fiberlaser vanwege zijn kwaliteiten, het snijden van dun plaatmateriaal van staal, rvs, aluminium tot koper. Maar ook vanwege het energierendement van de fiberlaser. De fiberlaser van IPG heeft wereldwijd het hoogste energierendement. Daar waar andere fiberlasers niet verder komen dan ruim 20 procent, haalt de fiberlaser van IPG een rendement van 30 procent. Dat is uniek’, meent Koelwijn.

Jörg

Al tijdens de ontwikkeling van de nieuwe machine voor Hertel kwam Reinhard Reincke, directeur van Jörg in gesprek met Novako. ‘Wij doen namelijk al geruime tijd zaken met Hertel, we hebben ze al meerdere machines geleverd. Na de eerste contacten kwamen we snel tot overeenstemming om deze Novako snijlijn met IPG Fiberlaser exclusief in ons leveringsprogramma op te nemen. De machine kan ook worden uitgevoerd met een plasmabron. Wij brengen beide machines in samenwerking met Novako op de markt’, vertelt Reincke.

De fiberlasersnijlijn heeft een snijcapaciteit van 20 meter per minuut tot een dikte van 2,0 mm en een coilbreedte tot 1,5 meter. Een van de andere voordelen van deze machine is, dat er vanaf de coil gewerkt wordt. Daardoor ontstaat er een continue prodctieproces omdat het materiaal continue aangevoerd kan worden. Door de slimme software wordt het materiaal efficiënt gebruikt en is er daardoor weinig afval. Eventueel is er een opstelling mogelijk met meerdere coils. Een wisselaar zorgt dan voor de selectie van het gewenste materiaal.