Lastechniek Europa organiseerde de afgelopen maand twee themabijeenkomsten over het lassen van roestvaststalen leidingen en de mogelijkheden om dit proces te automatiseren. Er was veel belangstelling voor dit onderwerp. Er blijkt op dat gebied dan ook nog veel te winnen.
Een van de sprekers tijdens de thema-avond was Johan Cobben van Böhler Lastechniek in Haarlem. Het toenemend gebruik van gevulde lasdraden bij het lassen van RVS was een van de trends die hij signaleerde. In Nederland ligt het gebruik daarvan nog maar op 10 procent, terwijl dit in de VS 21 procent bedraagt en in Japan al 30 procent.
Voordeel van gevulde draad (rutiel of metaalpoeder) is dat een bredere parameterbox mogelijk is, dat wil zeggen een breder toepassingsgebied qua stroomsterkte en voltage dan bij massieve draad. Dat biedt zowel mogelijkheden om de kwaliteit van de las te verbeteren als de snelheid van het lasproces op te voeren.
Reductie loonkosten
Het reduceren van loonkosten was een andere trend die Cobben waarnam en dat sloot naadloos aan bij het hoofdthema van de avond: de automatisering van het lassen van roestvaststalen leidingen. Door Marchel Kaspers van Lastechniek Europa werd in dat verband het LoneStar systeem gepresenteerd, waarbij een lasapparaat over een band rond de buis beweegt en automatisch de lasverbinding tot stand brengt.
Op iedere positie rond de buis zijn daarbij de lasparameters (snelheid, hoek ten opzichte van de buis, de pendelslag enz.) vrij te programmeren, zodat rond de hele omtrek de optimale kwaliteit van de las kan worden gegarandeerd.
Veiligheid
Tot de sprekers behoorden verder directeur Henk Zandvliet van de NIL en Ronald van Berkel van 3M Nederland in Zoeterwoude. De laatste ging wat dieper in op de veiligheidsaspecten bij het lassen, met name de bescherming tegen lasrook via laskappen met ademhalingsbescherming.
Vraag en Aanbod komt nog uitgebreid terug op deze lezingen in het themanummer ‘Lassen, snijden en verspanen’ van week 26, 30 juni.