Akkoord over CAO Metalektro; 4,25 procent erbij in 26 maanden

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

CAO-partijen in de Metalektro hebben gisteren een principeakkoord gesloten. Er is overeenstemming bereikt over een CAO met een duur van 26 maanden, van 1 mei 2011 tot 1 juli 2013.

Deze lange termijn is gekozen om bedrijven zoveel mogelijk zekerheid te geven. FME-voorzitter Jan Kamminga spreekt van een ‘evenwichtig akkoord’.


Tijdens de onderhandelingen zijn afspraken gemaakt over de vervroegde uittredingsmogelijkheid. De eerder gedane voorwaardelijke toezegging aan medewerkers die geboren zijn tussen 1950 en 1972 is aangepast. De te betalen premie kon daardoor aanzienlijk worden teruggebracht. Teneinde aantrekkelijker te zijn voor jonge mensen hebben werkgevers besloten de premie geheel voor hun rekening te nemen.

Vroegpensioen

Er is een inkomensverbetering afgesproken van 4,75 procent. Daarvan is 4,25 procent een structurele loonsverhoging en daarnaast zullen de werkgevers de premie voor de overgangsregeling voor het vroegpensioen voor hun rekening nemen. Dat levert de werknemers nog een netto verhoging op van gemiddeld 0,5 procent. De jeugdschalen boven de 22 jaar vervallen, jongeren krijgen dan de normale beloning die gelden voor vaklieden. De sector wil graag een forse instroom van jongeren en Wajongers.

Verder zijn afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers en het creëren van meer mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling.


Kamminga: ‘Dit is een evenwichtig akkoord, met verantwoorde loonontwikkeling en rekening houdend met alle leeftijdscategorieën.’

Persbericht Vakbond De Unie