Kloppen voor hogere standtijden dieptrekgereedschappen

Een klein tikje met de hamer blijkt een gereedschap meer goed dan kwaad te doen, volgens het Duitse LTS Fertigungstechnik. Het levert bijvoorbeeld hogere standtijden op voor gereedschappen.

Deze bijzondere techniek van LTS Fertigungstechnik is een manier om het oppervlak van bijvoorbeeld dieptrekgereedschappen of spuitgietmatrijzen te veredelen, met aanzienlijk langere standtijden tot gevolg.  

‘We hebben deze oplossingen ontwikkeld, omdat we zelf tegen problemen aanliepen met de standtijd van gereedschappen’, zegt Carsten Smits, directeur van het bedrijf uit Kempen (tussen Venlo en Krefeld). Smits liet deze techniek voor het eerst zien op de EuroBlech in oktober vorig jaar in Hannover.

Kloppen met 500 Hz

De eerste techniek bestaat uit het lichtjes kloppen met een stomp gereedschap op het oppervlak van het gereedschap, het zogenaamd ‘festklopfverfahren’. LTS heeft deze techniek gepatenteerd en bestempelt deze als het geautomatiseerd polijsten van gereedschappen.

In een CNC-gestuurde drie- of vijfassige machine wordt een speciale spindel geplaatst die net als de machine wordt aangesloten op de door LTS ontwikkelde besturing. Met een frequentie van 500 Hz trilt het gereedschap heel lichtjes over het hele oppervlak van het gereedschap. Smits: ‘Door de trillingen worden de moleculen in het oppervlak beter met elkaar verbonden en neemt de hardheid van de buitenste laag met 30 tot 35 procent toe.’ Zie ook het volgende filmpje:

 
 

Standtijd

Doordat de banen precies berekend worden, heeft het ‘kloppen’ geen nadelig effect op de precisie van het gereedschap. Het effect is wel merkbaar op de standtijd van het gereedschap. Doordat de hardheid toeneemt, zonder dat andere eigenschappen veranderen, wordt de standtijd van het gereedschap vergroot. De belangrijkste winst zit volgens Smits in het feit dat het vele handwerk in de afwerking van een matrijs nu met een machine kan worden gedaan.


LTS Fertigungstechnik verkoopt het systeem voor zo’n 130 duizend euro met een besparing tot 70 procent op de arbeidskosten bij handmatig polijsten van gereedschap.