Arbeidsinspectie met drie projecten langs rubber- en kunststofbedrijven

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

In 2011 gaan drie inspectieprojecten van de Arbeidsinspectie van start die specifiek in de chemische sector (inclusief de rubber- en kunststofindustrie) zullen gaan lopen. Ieder project heeft een ander aandachtspunt.

In het eerste project komt de blootstelling aan gevaarlijke stoffen aan bod. In dit project wordt veel aandacht besteed aan RI&E. Onderwerpen die tijdens een inspectie aan de orde komen zijn: inventarisatie van stoffen, prioritering, blootstellingsbeoordeling, grenswaarden, metingen, maatregelen, arbeidshygiënische strategie en borging in een systematische aanpak. 

BRZO

Het tweede project behelst de integratie van toezicht op arbeidsomstandigheden in BRZO-toezicht. Het ‘Besluit Risico’s Zware Ongevallen 1999 (BRZO)’ is de Nederlandse implementatie van de Europese Seveso II-richtlijn. De meeste NRK-bedrijven vallen niet onder BRZO-toezicht. De reikwijdte van het BRZO is weergegeven in Bijlage I van het BRZO

Procesveiligheid

Het derde project is gericht op procesveiligheid. Tijdens de inspecties zal er gekeken worden naar acute gevaren met betrekking tot procesveiligheid en gevaarlijke stoffen en de technische maatregelen die genomen zijn.