Kennametal introduceert wisselplaat met koelmiddeltoevoer door de snijplaat (film)

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Onder de naam Beyond Blast introduceert Kennametal een nieuw wisselplaatconcept voor de bewerking van titaniumlegeringen, roestvaststaal en nikkelhoudende stalen.

Bij deze wisselplaat wordt het koelmiddel niet van buitenaf toegevoerd, maar via kleine inwendige koelkanalen in de plaat zelf. Het koelsmeermiddel wordt daardoor op precies de plaats afgeleverd waar het nodig is. Dit heeft grote voordelen, zie bijgaande film:



Bij het verspanen van metaal wordt plaatselijk veel warmte opgewekt. Deze warmte bekort de standtijd van het gereedschap. Door de efficiënte warmteafvoer bij inzet van Beyond Blast wisselplaten wordt de wrijving verminderd. Uit proeven blijkt dat de standtijd tot vier keer zo lang kan worden als bij gebruik van standaardwisselplaten zonder interne koeling. De snijkanten die niet in gebruik zijn blijven geheel buiten spel, zodat deze later na het indexeren maximaal bruikbaar zijn. Ook is er sprake van een betere spaanbeheersing.

Belangrijker nog is dat bij gebruik van Beyond Blast wisselplaten de toepassing van zeer hoge drukken voor de toevoer van koelsmeermiddel (tot 600 bar) overbodig is. Onder zware verspaningsomstandigheden is de koeling effectief bij normale drukken van 8 tot 30 bar. Uit testen blijkt dat bij het bewerken van titanium de standtijd verbetert met 75 procent bij een lage koelmiddeldruk van 7 bar.

Ook blijkt daarbij dat de inzet van Beyond Blast wisselplaten bij deze druk dezelfde resultaten geeft als standaardwisselplaten bij een tien maal zo hoge druk. Doordat geen hoge drukken nodig zijn hoeft de draaimachine of het bewerkingscentrum niet te worden uitgerust met een pomp van hoge capaciteit, noch zijn speciale veiligheidsmaatregelen nodig. Duidelijk is dat daardoor ook het verbruik van energie en het koelsmeermiddel zelf vermindert.

De wereldwijd opererende fabrikant van verspanende gereedschappen Kennametal biedt met Beyond Blast een belangrijke stap vooruit op het gebied van verspaningstechnologie en snijgereedschap. Voor wat betreft het specifieke toepassingsgebied van titaniumlegeringen, roestvaste staalsoorten e.d. mag van een doorbraak gesproken worden.