Douma Staal levert exclusief voor Noord-Nederland plaatstaal van Ruukki Laser

Douma Staal is leverancier van een breed pakket staal en roestvast staal van diverse Europese staalproducenten. Vorig jaar is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Ruukki en levert sinds die tijd exclusief voor Noord Nederland van deze producent plaatstaal dat geschikt is voor geautomatiseerd lasersnijden.

Ruukki is een Finse staalproducent, genoteerd aan de beurs van Helsinki onder de naam Rautaruukki Oyj, die zich richt op verbruikers van hogesterktestaal, slijtsterk staal en staal geschikt voor lasersnijden. De metaalverwerkende industrie die met geautomatiseerde lasersnijmachines werkt, al dan niet gecombineerd met geavanceerd zetwerk, waarderen Ruukki’s producten.

Goede partner

‘Om deze belangrijke groep klanten goed te kunnen bedienen met Ruukki Laser, is samenwerking met een goede partner noodzakelijk’, aldus Peter Scherf, Account Manager Ruukki Benelux. ‘Voor Noord-Nederland hebben we die partner gevonden in Douma Staal. Verbruikers van Ruukki Laser verwachten uiteraard een kwalitatief hoogwaardig product, technische ondersteuning waar nodig, maar vooral ook een goede beschikbaarheid en een zeer snelle levertijd.’

Jan de Groot, algemeen directeur van Douma Staal, vertelt dat die beschikbaarheid en snelle levering voor zijn bedrijf geen enkel probleem vormen. ‘Met onze 10 trucks beleveren we elke dag gemiddeld zo’n 200 klanten van het benodigde staal en roestvaststaal. Dan gaat het om hoeveelheden van enkele kilogrammen tot meerdere tonnen staal per klant. We focussen ons op onze regio (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland) waar we ongeveer 1.200 klanten hebben.’ Het Sneeker bedrijf levert staal aan onder andere machinefabrieken, staalbouwers, jachtwerven en bouwondernemingen.

Staal geschikt voor lasersnijden

‘Het staal dat Ruukki levert is bijzonder geschikt voor geautomatiseerde laserbewerkingen. Onze klanten’, weet De Groot, ‘werken met machines die steeds meer vragen van het materiaal. Het onbemand produceren vraagt om een staalplaat van een constante en goede kwaliteit. Als het materiaal aan deze criteria voldoet, levert dat tijdwinst op door minder machinestilstand en leidt dat tot minder – of geen nabewerkingen van het laser gesneden werkstuk.’

‘Die constante kwaliteit ligt niet zo voor de hand. De geldende normen voor warmgewalst plaatstaal zijn namelijk vrij ruim gesteld, waardoor bijvoorbeeld de vlakheid binnen de toleranties kan vallen, terwijl de afwijkingen toch fors zijn. En dat is catastrofaal voor laserbewerkingen. Een tolerantie op de vlakheid van 8 mm over een lengte van een meter volgens EN 10051, is absoluut niet werkbaar voor lasersnijden en wordt door geen enkele klant geaccepteerd’, aldus Jan de Groot.

Integrale benadering

Bewerkers van staalplaat zoeken altijd naar een integrale prijsbenadering. In die totale benadering wil men een zo laag mogelijke kostprijs realiseren. Dat kan onder andere door een goede inkoop, maar ook door slim te produceren. ‘De laatste vijf jaar is er in Nederland massaal geïnvesteerd in lasersnijmachines . Zelfs de kleine metaalbewerkers hebben er tegenwoordig een of meerdere in huis. En die willen die dure machines tot hun volle recht laten komen. En dat betekent dat ze op deze machines willen werken met plaatmateriaal dat geschikt is voor geautomatiseerd lasersnijden’, aldus De Groot.

Dus geen machine-uitval vanwege on-vlakheid van het plaatmateriaal en mooie gesneden kanten zodat je deze niet nog eens moet nabewerken met de slijptol. Volgens De Groot bedraagt de tijdwinst met de speciaal voor geautomatiseerd lasersnijden geschikte staalplaat al gauw 10-15 procent, maar kan in enkele gevallen zelfs oplopen tot 30 procent. ‘Bedrijven zijn bereid om meer te betalen voor een kwalitatief beter product. Want’, zegt De Groot, ‘het levert de klant uiteindelijk meer op. De kostprijs per product gaat namelijk omlaag.’

Douma Staal

Ruukki Laser