MRF en Prorail willen legitimatieplicht ter bestrijding koperdiefstal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Naar aanleiding van de recente golf van koperdiefstallen aan het spoor laait weer de discussie op rondom een legitimatieplicht bij de inkoop van oud ijzer en metalen. Prorail en de Metaal Recycling Federatie (MRF) pleiten hiervoor. Het wachten is op Opstelten.

Zowel ProRail als de MRF zijn in gesprek met het Openbaar Ministerie om een legitimatieplicht in te voeren voor verkopers van koper. De spoorbeheerder wil dat inkopers een administratie gaan bijhouden. Michiel Haighton van spoorbeheerder ProRail zei tegen de NOS: ‘Ook hiermee zullen we het waarschijnlijk niet helemaal uitbannen, maar alle kleine beetjes helpen.’

Legitimatieplicht onder voorwaarden

De MRF benadrukt in een vandaag gepubliceerd persbericht dat zij voor een wettelijke legitimatieplicht zijn, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. ‘De legitimatieplicht moet gelden voor alle locaties waar oud ijzer en metalen worden ingekocht. Dus niet alleen metaalrecyclingbedrijven, maar ook demontagebedrijven, afvalbedrijven en dergelijke.’ Ook vindt de MRF dat de legitimatieplicht alleen moet gelden bij contante inkoop. Tot slot moet volgens de MRF daarop een adequate overheidshandhaving volgen met een ‘100% pakkans’. Minister Opstelten Veiligheid en Justitie heeft in maart jl. de Tweede Kamer toegezegd ‘rond de zomer’ te komen met een plan van aanpak.

Meldpunt

Oude metalen en met name koper blijft interessant voor dieven. Ook al zijn de prijzen van secundaire metalen de laatste maanden gedaald. Ondanks die daling is oud koper altijd nog 4.600 euro per ton waard . De MRF heeft in de strijd tegen de metaaldiefstallen, geruime tijd geleden, een Meldpunt Metaaldiefstal geopend: diefstal@mrf.nl. Van dit Meldpunt wordt steeds meer gebruik gemaakt om metaaldiefstallen te rapporteren. Diefstallen waar óók metaalrecyclingbedrijven veelvuldig door worden gedupeerd. In de sector zijn ongeveer 600 bedrijven actief.

MRF-leden zijn actief met het inzamelen, het bewerken en het vermarkten van schroot en non-ferro metalen. In de branche wordt jaarlijks naar schatting 1,5 miljard euro omgezet, zijn 2.000 directe en 4.000 indirecte werknemers werkzaam.

Metaal Recycling Federatie MRF