Brabantse metaalbedrijven LDM, Sapa en Wärtsila slaan handen ineen in Metal Valley

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

LDM, Sapa en Wärtsila in Drunen slaan onder de noemer ‘Metal Valley’ de handen ineen voor het verduurzamen van hun gezamenlijke energiehuishouding. Dit zorgt voor een unieke samenwerking tussen drie Brabantse metaalbedrijven op één bedrijventerrein.

Eind 2010 werd samen met Agentschap NL een haalbaarheidsstudie gestart voor een goed totaalbeeld van verdere mogelijkheden voor duurzame energie. Eén van de resultaten van het onderzoek is dat Metal Valley nu op zoek is naar andere bedrijven die zich op het industrieterrein willen vestigen en naar partners voor de energielevering.

Hans van Dugteren, kwaliteit-, arbo-, milieu- en duurzaamheidsmanager bij LDM: ‘We zijn grote energieverbruikers, maar hebben ook de overtuiging dat verduurzaming noodzakelijk is voor de toekomst van iedereen.’ LDM, Sapa en Wärtsila zijn al jaren bezig om mogelijkheden te verkennen voor eigen energieopwekking, via onder meer biomassa en windenergie. Verder heeft Metal Valley het MJA3-convenant ondertekend en streeft het de komende tien jaar naar een energiebesparing van 20 procent per geproduceerd kilo metaal.

Royal Haskoning

De haalbaarheidsstudie werd eind 2010 uitgevoerd door Royal Haskoning en gefinancierd door Agentschap NL. Leslie Sanders, teamleider industriële duurzaamheid van Royal Haskoning: ‘Een soortgelijk onderzoek wordt niet vaak door meerdere bedrijven samen in gang gezet. De studie laat zien dat Metal Valley op de goede weg is met haar duurzaamheidsambities en dat het bedrijventerrein nieuwe mogelijkheden biedt.’ Sanders geeft als voorbeeld zonne- en windenergie, maar ook biomassa, restwarmtetoepassingen, warmte-koudeopslag en inkoop van groene energie.

Urgenda

Metal Valley gaat nu actief op zoek naar andere bedrijven die zich op het terrein willen vestigen en naar partners voor de energielevering. Zo zijn met het energiebedrijf Urgenda al eerste gesprekken gevoerd. Verder komt de projectleider van de nieuw te bouwen woonwijk Dillenburg praten over mogelijkheden om de huizen van energie te voorzien.

Kansen metaalsector

Wethouder Margo Mulder van de gemeente Heusden, waartoe Drunen behoort, juicht de initiatieven toe. ‘We omarmen het brede concept van Metal Valley. Dat de bedrijven hun bijzondere expertise en mogelijkheden voor duurzame energie met de regio willen delen, proberen wij zo goed mogelijk te faciliteren. Door mee te denken over mogelijke afzetgebieden bijvoorbeeld. Of door grond aan te kopen en zo meer ruimte te creëren voor andere metallurgische kennisinstellingen. Hopelijk kunnen we dit concept in de toekomst ook toepassen op andere bedrijventerreinen.’