Nieuwe richtlijn voor fysieke belasting verwerken metalen dakelementen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

In samenwerking met TNO en de Arbeidsinspectie heeft de commissie Arbo van Dumebo DWS een richtlijn opgesteld voor een ‘arbovriendelijke’ werkwijze waarmee werknemers langduriger kunnen worden ingezet en gezond de pensioenleeftijd kunnen bereiken.

In opdracht van Dumebo DWS heeft TNO onderzoek verricht naar de fysieke belasting bij het handmatig verwerken van metalen dakplaten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het handmatig verwerken van deze dakplaten een te zware belasting voor de medewerkers vormt.

Dat vindt ook de Arbeidsinspectie, die vanaf 1 januari 2011 daadwerkelijk controleert op het voorkomen van te hoge fysieke belasting. Dit betekent een noodzakelijke aanpassing van de huidige werkwijze.

De Arbeidsinspectie heeft met de tekst van deze richtlijn ingestemd en zal op basis hiervan handhaven. De richtlijn is opgenomen in de Inspectiemodule ”Veilig en gezond dakwerk’, versie 3.0 van de Arbeidsinspectie. Deze richtlijn worden vermeld als bestekpost voor het monteren van metalen dakelementen.