Trumpf focust op EMO 2011 op de laser

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Trumpf wil de bezoeker op de EMO in Hannover laten delen in de fascinatie voor het onderwerp laser. Zo kan de bezoeker kennis maken met laser tafelvoetbal. Verder is de cirkelvormige opstelling van de stand geïnspireerd op de configuratie van een CO2-laser resonator’, legt dr-ing. Mathias Kammüller, voorzitter van Trumpf Machine Machine Tools / Power Tools uit.

Verder wil Trumpf de EMO bezoekers op de hoogte van de laser als gereedschap voor oplossingen in onder andere de mobiele wereld. Een laserapplicatie in deze sector wordt toegepast bij de productie van accucomponenten voor elektrische auto’s. Voor de eerste keer laat Trumpf de bezoeker kennis maken met het laserlassen van koper-aluminium aansluitklemmen voor accublokken. In dit complexe proces wordt met behulp van de laser koper gesmolten en vervolgens geïnfiltreerd in het aluminium component.

In andere gebieden, levert de laser-technologie een belangrijke bijdrage aan emissievrije mobiliteit, bij de productie van bipolaire platen voor brandstofcellen, of het snijden van hogesterkte materialen om gewicht te verminderen.

Lasercladden

Een bijzondere demonstratie is die van het dieptrekgereedschap voor de productie van de B-stijlen voor de carrosserie van een Volkswagen. Door lasercladden wordt een harde beschermende laag op het dieptrekgereedschap gelegd, kan de matrijs worden gegoten en worden voorzien van koelkanalen in de buurt van het oppervlak. Hierdoor ontstaat een efficiënte koeling van het werkstuk hetgeen de doorlooptijd per onderdeel aanzienlijk verlaagd.


Een ander voorbeeld dat de Duitse producent laat zien is de reparatie titanium turbinebladen door middel van lasercladden. Hierdoor hoeven geen dure nieuwe turbinebladen te worden geproduceerd hetgeen grondstoffen bespaart.


Trumpf staat op de EMO 2011 (19-24 september) in Hannover in hal 12, stand C72.