Renishaw toont tastersystemen op EMO 2011

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Renishaw presenteert op de EMO nieuwe taster- en softwaresystemen voor op CNC-bewerkingsmachines en een nieuwe oppervlakruwheidmeettaster geïntegreerd in coördinatenmeetmachines.

Deze nieuwe metrologie producten zullen worden gedemonstreerd naast andere belangrijke producten waaronder een radicaal alternatief voor het traditionele meten, zoals een vijfassige taster voor coördinatenmeetmachines. Met deze taster wordt het instellen en inspecteren van meerdere gereedschappen op CNC-bewerkingsmachines mogelijk.

Vijfassige meettaster

Renishaw geeft op de EMO een demonstratie van het PH20 vijfassig schakelend meetsysteem, dat de capaciteit van coördinatenmeetmachines verhoogt tot soms wel het drievoudige. Dit dankzij snel en oneindig roterend positioneren en een meetkop die snel punten opneemt met minimale bewegingen. De meetkop van de PH20 beweegt langs twee assen, om de bewegingen en de dynamische fouten door hoge meetsnelheden te minimaliseren. De unieke ‘afgeleide kalibratie’ bepaalt de meetkoporiëntatie en meettasterpositie in één actie, zodat niet elke oriëntatie gekalibreerd hoeft te worden.

Software

Productivity is de software oplossing van Renishaw voor de integratie van meet- en procescontrole functies in CNC-bewerkingsprogramma’s. Voordeel van dit pakket is het ontbreken van het handmatig toevoegen van meetcycli in de G-code, in plaats daarvan kan worden volstaan met een ‘point and click’ functie via geïmporteerde modellen. De meest krachtige optie is Productivity 1.90 die in het najaar wordt geïntroduceerd en die verder voortborduurt op de bestaande functionaliteit en flexibiliteitmet verbeterde multi-as functies, betere rapportagemogelijkheden en meer op maat Macro functionaliteit.

Oppervlakteruwheid

Tot slot komt Renishaw met een nieuwe taster-optie voor het Revo vijfassige meetsysteem, waarmee voor de eerste keer oppervlakteruwheid inspectie volledig geïntegreerd binnen CMM-metingen kan worden uitgevoerd. Met een meetcapaciteit van 6,3 tot 0,05 Ra, zorgt de SFP1 oppervlaktetaster zorgt voor een unieke ‘single platform’ die een einde maakt aan het handmatig aftasten van onderdelen op dure speciale meetmachines.


Renishaw staat op EMO 2011 in Hannover in hal 5, stand D54.