Met Syntens en Metaalunie op excursie naar de toekomst

Ondernemers met investeringsplannen doen er goed aan 14 september vrij te houden. Syntens en de Koninklijke Metaalunie organiseren dan een dagexcursie langs bedrijven en kennisinstellingen met als doel ondernemers te helpen hun investeringen in te bedden in de strategie van hun onderneming.

‘Met deze excursie geven we voedingsbodem aan die onderbuikgevoelens, zodat je die meer kunt onderbouwen’, zo vat Quirien Verbakel, senior innovatie-adviseur bij Syntens, het idee achter de excursie samen. Met de EMO (19-24 september in Hannover) in aantocht, beginnen investeringsplannen voor veel metaalondernemers concreet te worden.

Machine-investeringen staan echter nooit op zichzelf. Ze zouden deel uit moeten maken van een strategische visie, waarin ook de organisatie van je bedrijf een plek heeft. Om goed onderbouwd te kunnen investeren is het belangrijk te weten welke trends er zijn met betrekking tot produceren in Nederland. Een machine die je nu koopt, moet immers over enkele jaren ook nog inzetbaar zijn. Met dit thema gaan de ondernemers aan de slag tijdens de excursie.

3D Printtechnieken

In één dag tijd bezoeken de deelnemers Protospace in Utrecht, het fablab waar geëxperimenteerd wordt met 3D printtechnieken. Bij het kenniscentrum Stodt zien de deelnemers niet alleen de nieuwste CNC-machines zien, maar horen ze ook hoe je je organisatie kunt aanpassen zodat de machines maximaal renderen.

Praktijk

De praktijk komt aan bod bij Norma en 247 Steel. Norma heeft door te investeren in zowel machines, mensen als de organisatie, voor zichzelf een hogere positie in de toeleveringsketen weten af te dwingen. Bij 247 Steel ligt de nadruk met name op hoe je door de werkvoorbereiding hele sterk te automatiseren – onder andere het via internet uploaden van tekeningen door de klant en van daaruit de productie aansturen – je van ‘gewone’ plaatwerker een toonaangevende ‘internetwinkel voor maatwerk’ kunt worden. Deze onderneming heeft voor zichzelf een unieke positie gecreëerd, waarin de machines eigenlijk helemaal niet onderscheidend zijn, maar wel de toeleiding van alle werk naar de machine.


Onderweg in de bus en tijdens lunch en diner gaan de ondernemers met elkaar in discussie. De dagexcursie De toekomst van uw Machinepark begint op woensdag 14 september om 7.30 u in Utrecht. Tegen 20.30 u zijn de deelnemers weer terug. Deelname kost 70 euro per persoon.

Meer informatie op www.made-in-europe.nu