NL EVD Internationaal ziet kansen voor machinebouw in China

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

NL EVD Internationaal heeft in samenwerking met het Nederlandse Chinanetwerk een aantal kansrijke sectoren voor het Nederlandse bedrijfsleven geïdentificeerd. Machines en apparatuur is er één van.

De noodzaak van deze sector in China om de overgang te maken van arbeidsintensieve productie naar kennisintensieve productie staat duidelijk hoog op de agenda. Veel staatsbedrijven winkelen al over de hele wereld om samenwerking aan te gaan met innovatieve buitenlandse bedrijven of om bedrijven met technologieën die ze missen over te nemen.

Hoogwaardige producten

Een sector gebaseerd op kennis, innovatie en hoogwaardige producten moet het fundament vormen waarop China zich verder kan ontwikkelen op een aantal sleutelsectoren, zoals lucht- en ruimtevaart, automotive en new energy. Kansen voor Nederlandse bedrijven liggen dan ook op het gebied van technologische samenwerking, proceskennis, duurzame productiemethoden en export van componenten met hoge toegevoegde waarde. Veel Chinese apparatuurproducenten zoeken naar mogelijkheden om hun productieprocessen te verbeteren en om toch een slag te maken in de kwaliteit van hun producten.

Onderzoeksfaciliteiten

De meeste lokale overheden hebben geld beschikbaar om bepaalde projecten binnen de specifieke zones te ondersteunen en om bestaande bedrijven te helpen bij het opzetten van onderzoeksfaciliteiten en laboratoria. Ook kunnen lokale overheden lagere grondprijzen toekennen aan de voor hen interessante bedrijven in de daarvoor bestemde zones, terwijl de banken zijn geïnstrueerd om lagere leentarieven te verstrekken aan deze ondernemingen.

Belangstellenden voor het volledige rapport of meer informatie over hoe deze kansen zijn te verzilveren, kunnen contact opnemen met de marktadviseurs voor China.