Zadkine start unieke opleiding voor lifttechniek

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Zadkine en de lifttechniek-branche lanceerden deze week een nieuwe opleiding om te voorzien in de groeiende behoefte aan installatiemonteurs liften en roltrappen. Donderdag 25 augustus is de eerste groep van dertien studenten, afkomstig van diverse liftbedrijven, gestart.

De BBL opleiding op niveau 3 duurt twee jaar en is in nauwe samenspraak met de lifttechniek-branche en kenniscentrum Kenteq binnen Zadkine ontwikkeld. Dit schooljaar kan er doorgegroeid worden naar drie klassen. Mogelijk wordt er volgend jaar gestart met de opleiding voor het onderhoud van liften.

Joop Thissen

Joop Thissen, voorzitter van de VLR (Vereniging van Lift- en Roltrapfabrikanten) en vicepresident van de Europese Lift Association noemt de samenwerking tussen onderwijs en branche uniek en noodzakelijk.

Nederlandse vereniging van Liftbedrijven

‘Nieuwe aanwas is hard nodig gezien de vergrijzing. Er is bij Zadkine een fantastisch leslokaal met alle elementen die je in de beroepspraktijk nodig hebt. Je kunt je hart ophalen’, sprak Thissen enthousiast. Joop Lakeman, voorzitter van de NLB (Nederlandse vereniging van Liftbedrijven) wil de opleiding promoten bij potentiële studenten. ‘Bijvoorbeeld door het organiseren van bedrijfsexcursies voor vmbo-leerlingen en studenten van niveau 2.’

Thyssenkrupp

Mari Kuijs, directeur van ThyssenKrupp Liften, benadrukt de grote vraag naar technisch geschoold personeel. Thyssen levert mensen over de hele wereld. Een goede thuisbasis is prettig, waarbij je naast je vakkennis ook bijvoorbeeld Engels leert. ‘Deze eerste groep studenten vormt de pioniers die straks met hun ervaring de beste reclame kunnen maken om nieuwe studenten aan te trekken.’