Producent van zaagmachines Bewo viert 75 jarig bestaan op EMO 2011

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Bewo, specialist in industrieel zaagwerk, bestaat dit jaar 75 jaar. ‘We gaan dat onder andere vieren op de EMO in Hannover’, vertelt Ton Vugts senior sales engineer bij Bewo.

Het gaat Bewo overigens voor de wind vertelt Vugts. ‘Wat betreft orders en opdrachten zit Bewo volgeboekt tot volgend jaar maart/april 2012. Recent ontvingen we nog een grote order waar ik op dit moment niet meer over kan vertellen.’

Nivora holding

Wat 75 jaar geleden begon met eenvoudige handbediende zaagmachines, is in driekwart eeuw uitgegroeid tot een kennis- en ontwikkelcentrum voor geautomatiseerde zaaglijnen. Bewo, opgericht in 1936, produceert en verkoopt al sinds de jaren 50 automatische cirkelzaagmachines en de laatste 25 jaar focust het bedrijf zich onder andere op innovaties en oplossingen rondom meervoudige zagen. Een niche waarin Bewo tot op de dag van vandaag succesvol actief is.

In 2008 wordt het familiebedrijf Bewo overgenomen door de Nivora holding . Deze holding telt drie bedrijven: Safan, Darley en Bewo met 170 werknemers in dienst. Bewo beschikt voor zijn zaagmachines over een wereldwijd netwerk van distributeurs. Binnen Europa zijn landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk en Scandinavië ook belangrijke afzetmarkten voor Bewo.

Buisverwerkende industrie

De geautomatiseerde zaaglijnen zijn zeer geschikt voor koolstofstaalbuizen, rvs buizen en koperen buizen. De geautomatiseerde zaaglijnen worden standaard geleverd op basis van vijf specifieke basisconcepten: de SCF 90 Sigma voor massa en snelheid, de SCF-90 Single voor korte omsteltijden, de Mondial allrounder als basismodel, de ECH-115 voor zware profielen en grotere afmetingen en de DCH-76 voor dubbel productieve tot maximaal 76 rond, voor RVS-materiaal.

Zaagblad van onder af  gevoed

In tegenstelling tot andere machines in de markt worden bij de Bewo zaaglijnen het zaagblad van onder naar boven gevoed. De grote voordelen hiervan zijn: geluidsbeheersing, tot wel 90 procent minder spanen in het klembereik, waardoor krassen op het materiaal worden voorkomen. Spanen hopen zich niet op in de baan van het zaagblad.

EMO 2011

Bewo neemt van 19-24 september deel aan de EMO 2011 in Hannover. ‘We zien de EMO als contactbeurs en zullen om die reden geen machines exposeren in Hannover’, vertelt Vugts.

‘Dat doen we wel op de Amerikaanse beurs Fabtech van 14-17 november in Chicago. Daar gaan we in samenwerking met onze distributeur voor Noord-Amerika Kent Corporation staan met een Sigma meervoudige zaagmachine waarmee tegelijkertijd zes buizen (van 15 mm rond) gezaagd kunnen worden. Met de Sigma zaagmachine wordt tevens het ontbramen en het automatisch stapelen van de buizen gedemonstreerd. Ton Vugts: ‘Met deze meervoudige zaagmachine halen we bij buizen tot maximaal 15 mm rond een productie van 7.000 buizen per uur.’

 
 

Bewo staat  op de EMO 2011 in hal 16, stand D84.