EMO 2011 in Hannover wordt weer ouderwets metaalfeestje

De EMO 2011 is weer als vanouds. Van een crisissfeer, die de Milaan-editie van twee jaar geleden nog domineerde, is in geen velden of wegen meer iets te merken. Meer dan 2.000 exposanten tonen volgende week van 19 tot en met 24 september in Hannover hun innovaties voor de metaalbewerking, in het bijzonder de verspanende industrie.

Eerst de cijfers: begin september stond de teller van het aantal exposanten op 2.008. Die vullen straks op het beurscomplex in Hannover zo’n 174.000 m2. Ze komen uit 38 landen. ‘Daarmee is de EMO veruit de grootste metaalbeurs ter wereld’, zegt Detlev Elsinghorst, commissaris-generaal van deze beurs die onder de vlag van de Duitse machinebouwers (VDW) georganiseerd wordt. Met eenderde bezoekers van buiten Duitsland is het ook een van de meest internationale beurzen.

Hele proces

Het thema is dit jaar gereedschapmachines en meer. ‘Je moet de periferie rond de machine optimaliseren, anders heeft zelfs de meest efficiënte machine geen zin’, zegt Elsinghorst over de keuze voor dit thema. ‘De individuele machine staat weliswaar in het middelpunt, maar het proces is belangrijker als je naar verbetermogelijkheden gaat zoeken.’

En dan tipt hij meteen een van de thema’s aan die de komende jaren een grote rol in de verspaning gaan spelen: de digitalisering. Planning en productie zonder de inzet van moderne gereedschappen uit de digitale fabriek zijn straks niet meer mogelijk. Delcam freest adaptief: sensoren bepalen de positie van het product in de machineruimte en passen daar de freesbanen op aan. Het Duitse bedrijf Forcam koppelt de CNC-besturing van de machines aan het ERP-systeem voor een nauwkeurige monitoring en optimalisatie van de productie. ‘Productiedata meten en visualiseren kan tot een productiviteitstijging van 60 tot 80 procent leiden’, zegt Alexander Schliesmann, directielid van Forcam.

Slim produceren

Naast de digitalisering speelt natuurlijk nog altijd het slim produceren. Als Nederlandse verspaners hun CNC-machines nog niet manarm laten verspanen, spelen ze in ieder geval met die gedachte. Volgens de VIMAG wordt bij de huidige investeringen manarm verspanen haast als een vanzelfsprekendheid meegenomen.

Cellro toont op EMO de smartcel, waarmee manarme productie van zelfs seriegrootte 1 mogelijk wordt. Intelligent produceren is echter een breder thema. Draaifrezen of freesdraaien valt daar ook onder. Daar pakt bijna elke machinebouwer op de beurs mee uit. In München ziet men bij de technische Universiteit ook de machines alsmaar intelligenter worden. De wereld van de werktuigmachine wordt virtueel, voorspelt professor Günther Reinhardt, betrokken bij de ontwikkeling van een cognitief systeem voor het aansturen van werktuigmachines. De machine moet zelfdenkend worden.

Energiebesparing

En dan is er het thema energiebesparing. Nog niet echt geliefd bij de kopers van de machines, maar dat verandert, zegt Jef Loenders, technologie-expert bij het Belgische kennisinstituut voor de metaal Sirris, zodra je de besparingen per sprake brengt. Enkele duizenden euro’s besparen op je energierekening is haalbaar, bijvoorbeeld met de slimme start stop systemen die de machinebouwers op de EMO massaal presenteren. En dat kan heel goed samen gaan met het verhogen van de productiviteit.

Laagsgewijze opbouw

Een heel nieuw thema op de EMO 2011 is additive manufacturing, het laagsgewijs opbouwen van producten. Voor veel producten zijn de machines nu nog te traag. ‘Het potentieel om met laser metal deposition grondstoffen te besparen, is echter enorm’, zegt Antonio Candel-Ruiz van Trumpf Laser-und Systeemtechnik . Je kunt er half versleten producten nieuw leven mee in blazen.

Rofin-Baasel Lasertech heeft hiervoor de modus Map & Track toegevoegd aan de programmeersoftware voor de laserclad installatie. Misschien nog niet direct morgen toepasbaar, maar wellicht toch goed om op de EMO even te bekijken. Een beursbezoek is immers ook bedoeld om (toekomstige) trends te ontdekken.

EMO 2011 is van 19 tot en met 24 september in Hannover.