VIMAG-leden rekenen op EMO-effect

De investeringsbereidheid van metaalondernemers trekt dit jaar vooralsnog niet verder aan, zo blijkt uit cijfers. Toch zijn de VIMAG-leden niet ontevreden. ‘De bereidheid is weer gemiddeld’, zegt Hank Oude Reimer, penningmeester van de FPT en bestuurslid van de VIMAG. Hij rekent op een positieve impuls van de EMO, die in het laatste kwartaal van het jaar tot extra orders moet leiden.

Hoewel de omvang van de nieuwe orders in gereedschappen en machines in het eerste kwartaal van 2011 flink hoger lag vergeleken met een jaar eerder, is er ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010 sprake van een lichte daling (bij de machines) of stabilisatie (bij de gereedschappen).

Oude Reimer schrijft dat toe aan het inhaaleffect dat je eind 2010 zag. ‘Het laatste kwartaal is altijd heftig.’ Volgens hem zijn de Nederlandse machinehandelaren niet ontevreden met de huidige markt. Hij rekent er wel op dat deze in het laatste kwartaal van dit jaar weer een flinke opleving te zien zal geven, mede onder invloed van de EMO. ‘De EMO doet het altijd goed. Er zijn mensen die verliefd worden op een machine die ze op zo’n beurs zien.’

Energie besparen

Wie investeert, doet dat vooral in automatisering, merkt hij. ‘Automatische producthandling, snel opspansystemen, nul punt spansystemen, palletsystemen. Men wil de machines langer laten lopen om zo tot een lagere uurprijs te komen.’ Ook compleet bewerken op een machine sluit hier wel op aan.

Hank Oude Reimer verwacht op dat vlak het nodige nieuws te zien in Hannover. Het onderwerp energiebesparing, in alle presentaties van Europese machinebouwers sterk benadrukt, speelt volgens hem nog niet echt bij de Nederlandse metaalbewerkers. Dat heeft alles te maken met de kleine series en het wisselende werk dat de meeste toeleveranciers maken. ‘Maar als je het uitrekent, kan 15 procent energiebesparing aardig oplopen. De energierekening in een machinefabriek kan een flinke kostenpost zijn. Een zuinigere machine is dan mooi meegenomen.’

VIMAG

EMO