Tegelwijsheid van toeleverancier Bomacon levert bestratingsmachine Tilematic V1 op

De Limburgse machinebouwer Bomacon heeft een mobiele machine ontwikkeld voor het oppakken van trottoirtegels, schoonmaken ervan en daarna weer terugleggen. Bijzonder is dat de machine een uitweg biedt voor de huidige strenge Arboregels voor stratenmakers.

Bovendien speelt Bomacon in op de aandacht voor zuinig omgaan met grondstoffen, omdat momenteel tegels niet hergebruikt worden. Binnenkort neemt een stratenmaker de eerste machine in gebruik.

Behalve toelevering en assemblage van machines voor derden, voegt het bedrijf nu dus een eigen product aan het portfolio toe. De Tilematic V1. Met de eigen machine wil Boots minder afhankelijk zijn van derden, iets dat je als toeleverancier per definitie bent.

Vergruizen

Op dit moment worden de tegels nauwelijks hergebruikt. Als een trottoir aan vernieuwing toe is, worden de oude tegels vergruisd, omdat ze beschadigd raken wanneer ze door een shovel worden opgepakt. Dat is niet langer nodig als je de Tilematic V1 inzet.

Vier tegelijk

De bediener kan met een arm, voorzien van zuignappen, vier tegels tegelijk oppakken. Deze worden één voor één mechanisch gereinigd in de machine. Dat gebeurt zowel aan de boven- als onderzijde als de vier zijkanten. Daarna pakt een tweede stratenmaker ze met een andere arm met vacuümzuignappen weer op en plaatst ze terug in het zandbed.

Varkensruggen

Uiteraard kun je ook nieuwe tegels leggen. Of na het reinigen de tegels afstapelen op een pallet. De machine is voorzien voor tegels van 30 bij 30 cm of 40 bij 40 (maximaal 3 tegelijk tillen). Met een speciale vacuüm zuignap kunnen ook banden en zogenaamde varkensruggen worden getild en geplaatst.