Cellro introduceert op de EMO in Hannover de Smartcell, dat is een zelfstandig opererende freescel. ‘Deze productiecel is het eerste resultaat van een ontwikkeltraject dat we twee jaar geleden hebben ingezet en dat nog tot eind 2012 doorloopt’, zegt Bert den Ouden, sales manager bij Cellro.
Deze eerste conceptmachine is tot stand gekomen door samenwerking met Fanuc (robot) , Siemens (besturing), Schunk (spanmiddel), Sandvik (gereedschap), Renishaw (meetinstrument) en Grob (vijfassige freesmachine). ‘Voor nu hebben we gekozen voor deze partners. Dat is gedaan om het concept goed van de grond te krijgen. Dat sluit niet uit dat we ook in gesprek gaan met andere machineleveranciers en gaan werken aan andere machinecel-concepten.’
‘Zo werkt Cellro ook al aan een Smartcell met een draai-freescombinatie. Het totale ontwikkeltraject van de Smartcell loopt eind 2012. De hardwarematige kant staat wel zo’n beetje vast, de toekomstige ontwikkelingen zullen vooral op softwarematige vlak liggen’, weet Den Ouden.
Alle handelingen geautomatiseerd
‘De essentie van de Smartcell is dat alle handelingen die een operator doet, worden overgenomen door de Smartcel. Dat geldt voor deze machinecel combinatie, maar ook voor latere ontwikkelingen. Dit is mogelijk doordat de robot is voorzien van een door Cellro ontwikkelde en gepatenteerde servogripper die gecombineerd pallets, producten en gereedschappen kan wisselen. Eveneens is de gripper voorzien van 3D Vision en heeft deze faciliteiten aan boord om te kunnen schroeven en productspecifieke vingers te kunnen wisselen.
Smartcell is hierdoor een volledig zelfstandig opererende productiecel voor kleinserie fabricage vanaf seriegrootte 1. Met een bezetting van slechts één operator in de dagdienst draait de cel 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Overnamestation
Speciale aandacht vraagt Den Ouden voor het geheel geautomatiseerd overpakken van het te frezen product zodat alle zes zijden van een product bewerkt kunnen worden. Wij hebben hiervoor een speciaal overnamestation ontwikkelt. Dit station pakt het te frezen product over op een andere klem, die weer door de robot zonder verlies van positionering in de freesmachine wordt geplaatst. Hierdoor kunnen alle zes kanten aan een product nauwkeurig worden gefreesd. Deze manier van overpakken is vergelijkbaar met een overnamespindel bij een draaimachine.
Samenvattend vertelt Den Ouden is de Smartcell ontwikkeld voor het volledig geautomatiseerd frezen van enkelstuks tot kleine series waar producenten steeds vaker om vragen. Als je met de Smartcell eenmaal een product hebt gemaakt, kun je die bij wijze van speken met een druk op de knop op elk moment manloos reproduceren. Je hoeft dan alleen maar het te frezen basismateriaal klaar te leggen.
Robotcellen
Naast de Smartcell presenteert Cellro op de EMO ook een greep uit haar veelzijdige productassortiment, de Cellro Series . Zo geeft het bedrijf demonstraties van een aantal robotcellen, zoals de Skid 2000-70 Series met Smart besturing, een oplossing voor het handelen van pallets, producten en gereedschappen. Daarnaast laat Cellro de Toolchanger Compact 1250-10 Series zien, dat is een cel met roterend gereedschapmagazijn voor het vergroten van de toolcapaciteit van CNC-machines.
Cellro staat van 19-24 september op de EMO 2011 in Hannover in hal 12, stand D084.