VOM pleit in rapport voor meer onderzoek naar alternatieven zeswaardig chroom

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM) is van mening dat een verbod op de toepassing van zeswaardig chroom zeer schadelijk kan zijn voor de oppervlaktebehandelende industrie, zolang er geen alternatieven zijn. Zij pleit voor onderzoek naar alternatieven en uitstel van het definitieve verbod op gebruik van zeswaardig chroom.

De VOM heeft onderzoek verricht naar het gebruik van chroom VI en daarover samen met de FME een onderzoeksrapport samengesteld en deze vorige week officieel aangeboden aan het Ministerie van I&M. In het rapport worden een aantal conclusies getrokken over het gebruik van Chroom(VI), die niet overeenkomen met de uitgangspunten van de Echa, op basis waarvan nu procedures lopen om de toepassing van zeswaardig chroom te verbieden.

Uit het rapport blijkt onder andere dat het gebruik van Chroom(VI) minder is dan Echa veronderstelt. Bovendien is de blootstelling van medewerkers aanzienlijk lager en zijn de afvalstromen drastisch minder dan eerder aangenomen. Het rapport is op te vragen via info@vom.nl.

Ontheffing

Echa staat voor European Chemicals Agency en is de uitvoerende instantie van Reach, de Europese wetgeving voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen. In het kader van Reach moet het gebruik van alle chemische stoffen geregistreerd worden en zijn er een aantal stoffen dat vanwege gevaar voor gezondheid en milieu verboden gaat worden, tenzij autorisatie (ontheffing) wordt verkregen. De aanvraag voor dat laatste is echter een lang en zeer kostbaar traject zonder gegarandeerde uitkomst. Chroom(VI) staat op de nominatie om verboden te worden en zoals nu door Echa gepland zal dat in 2016 het geval zijn.

Chroom VI-platform

De VOM heeft een Chroom(VI)-platform opgericht om de gebruikers bij elkaar te brengen. Gezamenlijk is bekeken wat de Echa zou kunnen doen besluiten de termijnen op te schuiven. De bedrijven zelf hebben bezwaarschriften opgesteld en groepen gevormd om deel te nemen aan het chroomconsortium dat een vooronderzoek gaat doen naar de haalbaarheid van autorisatie. Overigens moet ook gezegd worden dat een aantal bedrijven naar aanleiding van de ontwikkelingen aangegeven heeft chroomvrij te gaan werken.

Tijdelijke website over Chroom(VI)