‘Rubberen huis’ opvallend bouwverschijnsel in Almere

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Een speciale architectuurwedstrijd kietelde in 2005 de fantasie van verschillende ontwerpers. De gekste creaties werden bij de gemeente Almere ingediend. Een huis met rubberen bekleding viel destijds in de prijzen.

Aannemer Schoonderbeek uit Amersfoort realiseert momenteel het bijzondere project. Medewerkers van dakbedekkingbedrijf Van de Kamp uit Barneveld lijmen grote stroken zwart rubber op de woning. ‘Zelfs voor de dakdekker is dit een bijzondere klus. Want er worden wel eens daken met rubber gedekt, maar een compleet huis is nieuw’, weet architect Arne Hansen.

De bijzondere splitlevelwoning is een van de eerste concrete resultaten van de bijzondere prijsvraag van de gemeente Almere. De grond voor de twaalf wedstrijdwoningen is relatief goedkoop. De grote kavels vergen een investering van zo’n 100.000 euro, terwijl de bouw van het rubberhuis op drie ton worden geschat.

CityFoerster

Het rubberhuis eindigde in de ontwerpwedstrijd als tweede. Het idee komt van Arne Hansen en Nils Nolting. De jonge ontwerpers werken bij het internationaal architectencollectief CityFoerster uit Hannover, dat ook in Rotterdam een kantoor heeft.

‘We wilden een woning maken van een simpel, maar verrassend materiaal. We kwamen uit op gerecycled rubber’, legt Nolting uit. ‘In eerste instantie wilden we de woning met rubber van autobanden bekleden. De buitenmuur moest het reliëf krijgen dat normaal ook in autobanden zit. Voor de mensen is de bekleding dan meteen herkenbaar.’

EPDM

Autobanden waren geen optie, zo bleek uit de milieuregels. Eén reden is dat niet achterhaald kan worden of de banden voor bijvoorbeeld giftransporten zijn gebruikt en dus vervuild kunnen zijn. Daarom is er gekozen voor EPDM.

Isolatiewaarde

De planning was een lastig punt. Rubber zet bij warmte uit en kan daarom pas bij lagere temperaturen worden aangebracht. ‘Bovendien wordt rubber in de volle zon erg warm. Daarom heeft de woning een isolatiewaarde die hoger is dan de Duitse norm 5 of 6. De vraag is natuurlijk hoe comfortabel het zwarte rubber is. We denken dat het wel goed is, maar toch weten we dat natuurlijk niet 100 procent zeker. Het materiaal zal uiteindelijk ergens zijn warmte kwijt moeten. De aangebrachte spouwmuur is in ieder geval dik genoeg. De tijd zal moeten leren of rubber als bekleding voor de gehele woning een optie is.’

Houten huid

Een belangrijke inbreng van toekomstig bewoner At Kasbergen is de houten huid van de woning, waarop het rubber wordt geplakt. Gekozen is er voor Lenotec van Finnforest. Kruislings verlijmde vurenhouten latten zijn tot massieve elementen samengeperst. De kruislingse verlijming zorgt voor grotere sterkte en stijfheid.

‘Lenotec heeft een enorm draagvlak en is bovendien duurzaam.’

Het materiaal is 10 tot 20 procent duurder dan vergelijkbaar materiaal. ‘Lenotec spreekt ons erg aan. Ik heb veel over dit product gelezen en heb het ook gezien. Het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling. De knoesten zijn goed zichtbaar en het hars kan er nog uitlopen.’