Samenwerking installatie- en woonbranches leidt tot opleiding Verkoopadviseur Sanitair

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

WoonWerk, UNETO-VNI en Koninklijke Hibin starten in januari 2012 een opleiding Verkoopadviseur Sanitair. Aan deze unieke gezamenlijke opleiding ging een pilot vooraf die op 26 september werd afgerond.

In het Home Trade Center in Nieuwegein ontvingen veertien deelnemers aan deze pilot met gepaste trots hun diploma. Al lerende hebben zij bijgedragen aan het verfijnen en op de praktijk afstemmen van dit opleidingstraject voor sanitairprofessionals, werkzaam in winkels, bouwmaterialengroothandel en installatiebedrijven.

‘In de hele sanitairwereld bestond een opleiding als deze nog niet’, aldus Rob van den Maagdenberg, Grohe-directeur en voorzitter van de examencommissie.

E-learning

De opleiding, die is gericht op adviserend verkopen, waarbij niet het product, maar de wens van de klant centraal staat, bestaat uit een deel e-learning en een klassikaal deel. Aandacht voor ontwerpen en verkooptraining gaan daarbij hand in hand. Toetsing vindt plaats met twee schriftelijke examens ‘algemene verkoopkennis’ en ‘productkennis sanitair’ en een praktijkexamen op de eigen werkplek.

Wellness

Van den Maagdenberg sprak de wens uit dat alle verkopers van sanitair deze opleiding gaan volgen en onderstreepte het belang van het nieuwe diploma: ‘Kennis van het product en commerciële vaardigheden zijn noodzakelijk in een tijd dat de functie van de badkamer steeds meer opschuift van functioneel naar een totale wellnessbeleving. Dat vereist andere service en andere begeleiding van de klant bij zijn keuze. Deelnemers leren de klant op vakkundige wijze te adviseren, waarmee zij zich kunnen onderscheiden van de verkoop via internet.’

Hibin

Het feit dat het initiatief door drie partijen, UNETO-VNI, Koninklijke Hibin en WoonWerk, wordt gedragen, vergroot de waarde van het diploma, zo denkt Van den Maagdenberg