metaalrecyclingbedrijf Simmeren ontmantelt honderden treinstellen MAT 64

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Honderden karakteristieke gele treinstellen worden op het terrein van metaalrecyclingbedrijf Simmeren in Groningen vakkundig gedemonteerd.

Twee Hitachi-kranen en één Hyundai van Beelen Sloopwerken uit Harderwijk en twee Fuchs MHL350D-overslagmachines van Simmeren worden ingezet om het stukje spoorhistorie te ontmantelen.

Liefhebbers van treinen weten meteen te vertellen dat het om de demontage van het zogenoemde Materiaal ’64 (MAT 64) gaat, de opvolger van de welbekende Hondekoppen. Voor de daadwerkelijke demontage kan beginnen, zijn kussens en banken handmatig uit de treinstellen verwijderd. Vervolgens worden de mobiele kranen van Beelen in stelling gebracht voor de demontage.

Gebroederlijk

Het sloopbedrijf uit Harderwijk heeft een 31 tons Hyundai Robex 290 LC-7 naar Groningen gebracht. De kraan heeft een motorvermogen van 147 kW en is uitgevoerd met een 10 meter lange giek, uitgerust met een schaar van Verachtert V941.

Het werk wordt gebroederlijk uitgevoerd met een 22 tons Hitachi 180 W2x die een motorvermogen heeft van 125 kW. Ook de Hitachi heeft een giek met een lengte van 10 meter en is uitgevoerd met een sorteergrijper V925 van Verachtert. Voor de hijswerkzaamheden heeft Beelen een Hitachi Sumitomo van het type SCX-1500-2 ingezet. De 150 tons draadkraan heeft een giek­lengte van 35 meter.

‘De treinstellen worden in stukken geknipt en schoongemaakt. Het gesorteerde materiaal wordt met behulp van grijpers en elektromachine in containers verdeeld. Het ‘oud-ijzer’ wordt vervolgens nog verder schoongemaakt zodat het voor de staalindustrie kan worden hergebruikt’, legt directeur Bernard van der Leij van Simmeren uit. Per dag wordt er gemiddeld een treinstel gedemonteerd.

Sinds jaar en dag bewerkt en verwerkt Simmeren metaal als het treinsporen betreft. Na de opsplitsing van de Nederlandse Spoorwegen zijn de kaarten opnieuw geschud. ‘Door onze expertise worden wij wel heel vaak als onderaannemer ingeschakeld. Zo ook bij de demontage van de treinstellen.’