Nederlandse Brancheorganisatie voor GebouwAutomatisering ziet het levenslicht

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Afgelopen maand is de Nederlandse Brancheorganisatie voor GebouwAutomatisering opgericht. Onder de vleugels van FHI, federatie van technologiebranches, en op initiatief van LonMark Nederland en BACNet, spraken achttien vooraanstaande marktpartijen uit dat zij zich gezamenlijk willen gaan manifesteren.

Piet van Veelen, dga van de firma Vedotec, kreeg als initiatiefnemer alle aanwezigen achter zich na de presentatie van de missie en visie. ‘De wereld is aan het veranderen. Maatschappelijke doelen als duurzaamheid, efficiënt gebruik van energie en grondstoffen vragen om een gezamenlijke aanpak, met behoud van gezonde concurrentieverhoudingen. Elkaar aanscherpen qua integriteit en betrouwbaarheid hoort daar bij’, aldus de voorlopige voorzitter van de nieuwe brancheorganisatie.

Businesscases

‘Het gaat om de businesscases van bouwers, beheerders en gebruikers van gebouwen. Wij zullen bij hen moeten aantonen en tussen de oren zien te krijgen, dat een adequaat automatiseringssysteem voor een gebouw net zo essentieel is als de fundering en het dak’, zo verwoordde Rogier van Dis van Schneider Electric de boodschap van de werkgroep die de oprichting voorbereidde.

ICT-specialisten

Vooralsnog zijn fabrikanten, leveranciers, integratoren en installateurs van gebouwautomatiseringssystemen en de meest relevante advies- en engineeringsbureaus uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de organisatie. In een later stadium worden ook ICT-specialisten geïnviteerd. Met de LonMark– en BACNet-organisatie zal de brancheorganisatie voor GebouwAutomatisering formele verbindingen aangaan. Met tal van andere stakeholderorganisaties wil men samenwerking zoeken op basis van activiteiten.

Deelnemers

Na de huldiging van de firma Imtech Building Services als bedrijf dat zich als eerste formeel aanmeldde, volgden alle andere aanwezigen het voorbeeld: Air-Traxx, Celsius Benelux, Cofely, Croon Elektrotechniek, HC Groep, Honeywell Building Solutions, Kropman Installatietechniek, Regel Partners, Rensen Systeem Integratie, Royal Haskoning, Saia-Burgess Benelux, Siemens Nederland, Simac Quadcore, Unica Regeltechniek, Vedotec en Wolter & Dros Groep.

Na de gang naar de notaris zal de brancheorganisatie per januari 2012 formeel worden opgericht.