Heijcon Metalsolutions boort nieuwe markt aan met 3D printen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Heijcon Metalsolutions, specialist in prototypes uit metaal, heeft met de toelevering van 3D printmodellen zijn bedrijfsactiviteiten en omzet de afgelopen twee jaar sterk zien groeien.

De toeleverancier stapte in het crisisjaar 2009 in deze nieuwe technologie om in eerste instantie zijn klanten een tastbaar prototype in handen te geven, om daarna het product uit metaal te gaan maken.

Directeur Jack Heijer: ‘We maken vooral complexe frames en enkelstuks producten voor een specifieke toepassing. Dan is het toch veel handiger wanneer de klant dat eerst kan beoordelen en testen, zonder dat we daarvoor hoge gereedschapskosten in rekening moeten brengen. De klant levert dat een kostenbesparing op, ons nieuwe business.’

3D printer

Inmiddels weten bedrijven en ontwerpbureaus voor een 3D print de weg naar Heijcon te vinden. Het bedrijf heeft daarom onlangs geïnvesteerd in een derde 3D printer van 3D Systems. Heijcon Metalsolutions wil het leveren van 3D prints nu als een apart bedrijf, Heijcon 3D Solutions, verder uit gaan bouwen.

Heijer: ‘Voor onze core-business ‘ideeën vertalen naar een maakbaar ontwerp’, heeft de stap naar 3D printen zeker versterkend gewerkt. Met het leveren van 3D printen zitten we in een groeimarkt, waarmee we de komende jaren ons bedrijf gezond kunnen houden. In de toekomst willen we ook 3D metaalprinten aan gaan bieden.’

ProJet HD3000

De drie ProJet HD3000 printers bij Heijcon zijn geleverd door Landré uit Vianen. De ProJet HD3000 bouwt laag voor laag het product op tot een maximale afmeting van 300 x 185 x 200 mm. Door de laagdikte van slechts 16 µm is de printer in staat te printen met een zeer hoog detailleringsniveau.

De ProJet HD3000 maakt het mogelijk zeer complexe vormen te produceren, omdat de techniek geen belemmering kent voor welke complexe vormgeving dan ook. Het is zelfs mogelijk functionele producten inclusief bewegende delen compleet geassembleerd in één keer te printen, waardoor assemblage achteraf overbodig is.