Aannemersfederatie Nederland wil snelle investeringen in de bouw

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De economie laat volgens het CPB in 2012 opnieuw een terugval zien en de bouw en infra staan aan de verkeerde kant van de streep. Aangezien de bouwsector samen met de exporterende bedrijven de belangrijkste pijler is van de economie, is het zaak nu in te zetten op de sectoren waar het slecht gaat. Dit stelt Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra.

Als bouw en export worden gestimuleerd, brengt dat ook de rest van de economie weer op gang, vindt Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra in reactie op de CPB-cijfers over de economie.

Aannemersfederatie Nederland vindt dat het Kabinet snel moet inzetten op een totaalpakket om de bouw en daarmee de economie uit het slop te trekken; een helder en samenhangend pakket waarmee de bouw weer aan de slag gaat.

Dit kan door bijvoorbeeld de btw te verlagen op onderhoud en renovatie, maar ook door de woonlasten te verlagen. Tevens moet worden ingezet op verduurzaming en energiezuinig maken van alle naoorlogse woningen.

Innovatiemiddelen bouw

Maar ook moeten meer innovatiemiddelen worden ingezet voor de bouw- en infrasector en moet de doorstroming op de woningmarkt op gang worden gebracht. Duidelijkheid moet er daarnaast komen over de hypotheekrenteaftrek, waarbij de Aannemersfederatie niet wars is van ingrepen. ‘Er moet nu snel een totaalpakket voor de bouw komen. Dat kan in de komende jaren de verliezen compenseren.’

De bouw- en infrasector wordt geconfronteerd met een onevenredig grote groei van de werkloosheid nu en in de komende jaren. Om dit tij te keren en verdieneffecten te creëren moet er op deze sector niet worden bezuinigd. Sterker nog, Aannemersfederatie Nederland vindt dat er in de bouw extra moet worden geïnvesteerd.

Belastingopbrengsten

Dit voorkomt ook dat de werkloosheid in deze sector steeds groter wordt, waardoor de druk op de overheidsbegroting via ww-uitkeringen toeneemt. Bovendien voorkomt nu investeren in de bouw- en infrasector dat het kabinet te maken krijgt met nog verder teruglopende inkomsten uit belastingopbrengsten. Als bedrijven weer gaan draaien, wordt er weer winst gemaakt en belasting afgedragen.