Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar bijna zeventig procent van alle landen boven het pre-corona niveau uit. Nederland scoort onverminderd hoog en in landen om ons heen verslechtert de situatie. Dat blijkt uit tussentijdse cijfers van de economic research center van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Voor Nederland voorspelde de verzekeraar begin dit jaar voor heel 2024 een stijging van de faillissementen van 31 procent. Halverwege dit jaar staat de score op 39 procent jaar op jaar. Opmerkelijk slecht gaat het in Zweden. Voor heel het jaar was een stijging van negen procent becijferd. Tot nu toe bedraagt de stijging 58 procent j/j. Voor Duitsland was voor 2024 een stijging van dertien procent voorspeld, nu gaan de economen van Allianz Trade uit van 21 procent voor heel 2024. Opvallende andere stijgers in Europa zijn (halverwege 2024, j/j): :Oostenrijk (+27%), Ierland (+25%), Frankrijk (+21%) en Italië (+20%). Beter gaat het in Denemarken waar een forse daling zichtbaar is (-21%) en in mindere mate het VK (-1%).

Stabilisering

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux over de cijfers. ‘We zijn op weg naar stabilisering. In onze eerdere voorspelling gingen we uit van nul faillissements-groei in de wereld in 2025. Ook voor Nederland zagen we voor volgend jaar nauwelijks groei van de faillissementen. Wanneer zo’n omslag precies plaatsvindt is moeilijk exact aan te geven. Het lijkt erop dat die kentering wat opschuift.’

Industrie

Per land is in het rapport de kwetsbaarheid van sectoren in beeld gebracht (faillissementen in Q1, verandering in % j/j). In Nederland doet de industrie het relatief goed met slechts een toename van vier procent. De grootste stijging is te zien in de bouw met 68 procent, daarna volgt vastgoed/finance met 64 procent, gevolgd door ict en telecom met 54 procent en horeca/foodservices met 49 procent.

Ook wereldwijd een stijging

Over de faillissementen wereldwijd in 2024 stelt het onderzoek dat in één op de twee landen een merkbare of sterke stijging te zien zal zijn. Twee op de drie landen sluiten het jaar af boven het pre-pandemische niveau (gemiddelde 2016-2019). In 2023 was dat nog één op de twee landen. Regionaal zal deze trend zich vertalen in stijgingen in alle regio’s, met Noord-Amerika voorop met een stijging van 29 procent, gevolgd door West-Europa met veertien procent en Azië met acht procent (zonder China). In 2025 wordt wereldwijd een gematigde stijging verwacht (+1%).

Gewaarschuwd

Volgens Geeroms heeft Nederland te maken met een verraderlijk economisch klimaat. ‘Gaan we langzaam de goede kant op of blijven we kwakkelen? In de VS boomt de economie, maar onze belangrijkste exportmarkt Duitsland laat maar weinig goeds zien. Dat moet voor ondernemers een waarschuwing zijn. We zien dat bedrijven hun facturen momenteel steeds later betalen. Dat is wereldwijd zo, in Europa en ook in Nederland. Die latere betaling is voor veel bedrijven lastig. Werkkapitaal komt hierdoor onder druk te staan. Met als logisch gevolg dat de kans op wanbetaling en faillissementen toeneemt. Ook gezonde bedrijven kunnen hierdoor geraakt worden. Een grote onbetaalde factuur is voor veel ondernemers een nachtmerrie.’

Rapport

De opwaartse trend in bedrijfsfaillissementen houdt in de meeste landen aan. In het eerste kwartaal steeg de wereldwijde insolventie-index van Allianz Trade met elf procent jaar-op-jaar, waarbij alle regio’s bijdroegen aan de stijging behalve Afrika. De meest recente officiële registraties van bedrijfsinsolventies voor juni (19 landen), mei (16) of eerder (7) geven aan dat de meeste nog steeds een jaar-op-jaar stijging van het aantal insolventies kennen in de laatste maand (twee van de drie), de laatste drie maanden (drie van de vier) of de laatste drie maanden (drie van de vier). (drie van de vier) of het aantal op jaarbasis (drie van de vier), met een opvallend aantal stijgingen met dubbele cijfers. Gekeken naar de cijfers, springen Canada in Noord- en Zuid-Amerika (+79% j/j), Zweden (+48%) in West-Europa, Rusland (+40%) in Oost-Europa en Singapore (+46%) in Azië-Pacific eruit met de grootste stijgingen. De uitzonderingen zijn vooral bepaalde opkomende markten in Centraal- en Oost-Europa (Bulgarije, Hongarije, Litouwen, Turkije), Afrika (Zuid-Afrika) en Azië (India, Taiwan), terwijl China een laag aantal bedrijfsinsolventies blijft melden in vergelijking met 2019-2023.

West-Europa

In West-Europa blijven de officiële cijfers voor Duitsland achter, maar ze bevestigen de aanhoudende opleving van het zeer lage niveau dat in 2021 werd bereikt. Met een cumulatieve stijging van de laatste twaalf maanden met 28 procent jaar-op-jaar vanaf april 2024. Alternatieve bronnen wijzen op een verzwakking in mei en juni, maar ze blijven op een aanhoudend niveau, met een sterke stijging voor H1, volgens de Humboldt-Universiteit van Berlijn (+26% j/j), CreditReform (+30%) en IWH (+35%). De meeste andere Europese markten hebben ook in de eerste maanden van 2024 een opleving van het aantal faillissementen opgetekend, met name Zweden (+58% j/j year-to-date), Nederland (+39%), Oostenrijk (+27%), Ierland (+25%), Frankrijk (+21%) en Italië (+20%).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *