ABB: Personeelstekorten bieden nieuwe kansen voor automatisering

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

ABB Robotics doet goede zaken, de verkoop van robots heeft inmiddels een recordhoogte bereikt. Directeur Marc Segura doet verschillende voorspellingen over de belangrijkste trends in robotica-automatisering voor 2023.

Twee ABB cobots in een laboratorium
Foto: ABB

‘Disruptie en onzekerheid dwingen bedrijven om anders na te denken over de manier waarop ze werken. Schaalbaar, flexibel en in staat om een groeiend aantal taken uit te voeren, bieden robots een ideale manier om met onzekerheid om te gaan, waardoor bedrijven veerkrachtiger worden’, stelt Segura. ‘Tegelijkertijd berust succesvolle robotisering op het combineren van het potentieel van robots en mensen om de best mogelijke resultaten te bereiken. Naarmate nieuwe technologieën robots gemakkelijker te gebruiken en in te zetten maken, zien wij 2023 als een jaar van kansen waarin bedrijven en hun werknemers nieuwe niveaus van productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit kunnen bereiken.’

Trend 1 – Krapte op de arbeidsmarkt

‘De impact van wereldwijde tekorten op de arbeidsmarkt wordt in toenemende mate gevoeld door veel bedrijven die proberen in de pas te blijven lopen met de verwachtingen van hun klanten. Dit, in combinatie met wereldwijde onzekerheid, verstoorde leveringsketens en stijgende energiekosten als gevolg van de wereldgebeurtenissen in 2022, betekent dat meer bedrijven naar automatisering met robots kijken als een manier om de flexibiliteit te vergroten, veerkracht op te bouwen en hun activiteiten duurzamer te maken.’

Reshoren of nearshoren

Het effect van het tekort aan arbeidskrachten is nu al in alle sectoren voelbaar en zal in 2023 aanhouden naarmate het effect van de vergrijzing en de terughoudendheid om laagbetaald en onbevredigend werk aan te nemen, toeneemt. Voorspeld wordt dat tegen 2030 meer dan 85 miljoen banen onvervuld zullen blijven, wat de economische groei belemmert en bedrijven ertoe aanzet nieuwe manieren te vinden om de tekorten aan arbeidskrachten aan te vullen.
De vraag naar robots zal vooral groot zijn in landen waar bedrijven hun activiteiten willen re- of nearshoren om hun toeleverketen beter bestand te maken tegen wereldwijde gebeurtenissen. In een onderzoek dat ABB Robotics in 2022 uitvoerde onder 1.610 Amerikaanse en Europese bedrijven, zei 74 procent van de Europese en 70 procent van de Amerikaanse bedrijven dat ze van plan zijn hun activiteiten te re-shoren of near-shoren, waarbij 75 procent van de respondenten in Europa en 62 procent in de VS aangaf de komende drie jaar te zullen investeren in robotautomatisering.

Meer mogelijk met robots

‘Terwijl de aandacht is gericht op het effect van automatisering op banen, zullen robots in toenemende mate de saaie, vuile en gevaarlijke taken uitvoeren die niet langer aantrekkelijk zijn, en zo het probleem van de wereldwijde tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden helpen oplossen’, aldus Segura. ‘De toenemende mogelijkheden van robots, waaronder de ontwikkeling van collaboratieve opties met grotere payloads zoals ABB’s GoFa- en SWIFTI-cobots die veilig naast menselijke werknemers kunnen worden ingezet, bieden nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om zowel tekorten aan vaardigheden aan te pakken als hun bestaande arbeidskrachten beter te benutten.’

Nieuwe sectoren

‘We zullen ook zien dat robots taken op zich nemen in nieuwe sectoren zoals de foodservice en de gezondheidszorg, met name in laboratoria en apotheken. In de restaurantketen Haidilao, waar de bereiding van maaltijden is geautomatiseerd, werken ABB-robots al. Aan de University of Texas Medical Branch (UTMB) in de VS hebben ABB-robots een revolutie teweeggebracht in het onderzoek naar antilichamen door het testproces te automatiseren, waardoor het aantal tests per dag van 15 naar 1000 is gestegen. We zullen zien dat robots in 2023 een grotere rol gaan spelen in soortgelijke omgevingen naarmate het tekort aan arbeidskrachten gevolgen blijft hebben voor bedrijven,’ zegt Segura.

Trend 2 – Makkelijker in gebruik

Terwijl autonome technologieën robots gemakkelijker te programmeren, te bedienen en te onderhouden blijven maken, zullen meer bedrijven hun eerste investeringen in robots doen of manieren vinden om ze in nieuwe toepassingen in te zetten. De nieuwste autonome navigatietechnologie in de Autonomous Mobile Robots (AMR’s) van ABBt, verhoogt nu al de productiviteit en maakt de werkzaamheden flexibeler en sneller. Dankzij oplossingen als deze kunnen fabrikanten overstappen van traditionele productielijnen naar geïntegreerde, schaalbare, modulaire productiecellen, terwijl de levering van onderdelen in verschillende vestigingen wordt geoptimaliseerd.

Kunstmatige intelligentie

Ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zorgen voor autonoom grijpen en positioneren, waardoor robots meer taken kunnen uitvoeren. Dit grotere gebruik van AI in de robotica helpt bij taken als schroeven, die al in gebruik zijn in de Robotics Mega Factory van ABB in Shanghai, waar robots met AI-ondersteuning nieuwe robotmodellen bouwen. Tegelijkertijd zal de verdere vereenvoudiging van de software en controllers die worden gebruikt om robots te programmeren, de belemmeringen voor invoering verder verminderen doordat de noodzaak van specialistische expertise wegvalt.

‘Naarmate kunstmatige intelligentie in de robotica zich verder ontwikkelt, worden de zorgen rond complexiteit en capaciteiten die bedrijven er voorheen van weerhielden te investeren in robotisering, weggenomen’, stelt Segura. ‘Naarmate de mogelijkheden zich verder ontwikkelen, zullen robots verschijnen in grotere aantallen en in toepassingen buiten de traditionele productie- en distributieomgevingen, zoals elektronica, gezondheidszorg, e-commerce, farmaceutica en foodservice.’

In de nabije toekomst zullen ook verbonden digitale netwerken ontstaan, waarbij gebruik wordt gemaakt van open platforms om een snelle en eenvoudige integratie van robots, controllers en software van verschillende leveranciers mogelijk te maken. De OmniCore-controllers van ABB zijn gemaakt om robots meer open en verbonden te maken, waardoor robots toegankelijker worden en kleinere bedrijven en start-ups automatisering kunnen omarmen.

Trend 3 – Meer samenwerking

Nu steeds meer bedrijven robots introduceren, is er een groeiende behoefte van werknemers om nieuwe vaardigheden te leren waarmee zij in een geautomatiseerde omgeving kunnen gedijen. Om dit te bereiken is een gezamenlijke, multi-generatie aanpak nodig, van scholen, hogescholen en universiteiten tot het mkb ondersteunende organisaties die opleidingen aanbieden.

‘De fabrieken van de toekomst hebben werknemers nodig die weten hoe ze geautomatiseerde technologieën moeten toepassen om taken uit te voeren. Naarmate robots meer gemeengoed worden in fabrieken, magazijnen en andere omgevingen, zullen er meer partnerschappen komen tussen robotleveranciers, fabrikanten en onderwijsinstellingen om ervoor te zorgen dat mensen de juiste vaardigheden hebben voor een geautomatiseerde toekomst. Er zijn al meer dan 200 voorbeelden van samenwerking tussen ABB en leerkrachten over de hele wereld, waar onze robots, RobotStudio-simulatie- en programmeersoftware en AR- en VR-tools worden gebruikt om studenten van alle leeftijden de vaardigheden te leren die nodig zijn om robotautomatisering te programmeren en te gebruiken’, claimt Segura.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *