ABN AMRO: Coronavirus treft ook Nederlandse industrie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het coronavirus heeft China platgelegd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het land zelf, maar ook voor bedrijven wereldwijd, ook Nederlandse. China is steeds belangrijker voor de wereldhandel, met een bruto binnenlands product van zestien procent van de wereldeconomie.

Dat meldt ABN AMRO in een analyse. Zo is Wuhan een logistiek knooppunt en worden er in de regio veel auto-onderdelen en elektronica geproduceerd. Bij gebrek aan onderdelen uit China moest autofabrikant Hyundai al zeven fabrieken sluiten in Zuid-Korea. Ook in Europa kan dit gaan spelen, Fiat Chrystler waarschuwde al mogelijk een Europese fabriek te moeten sluiten.

Maakindustrie

Negen procent van de totale Nederlandse import is afkomstig uit china. Er zijn geen exacte cijfers voor de industriële bedrijven, maar volgens ABN AMRO wordt er voor enkele miljarden euro’s aan metalen onderdelen geimporteerd. Daarnaast worden ook elektrische componenten ingekocht bij Chinese fabrikanten. De maakindustrie is kwetsbaar voor een gebrek aan specifieke onderdelen omdat veel
producten niet kunnen worden voltooid indien niet alle onderdelen beschikbaar zijn. Indien producten niet kunnen worden voltooid en geleverd aan klanten, blijven betalingen uit, terwijl veel kosten wel doorlopen. Op die manier ontstaan acute problemen met de kasstroom. Naarmate zo’n situatie langer duurt, neemt het risico op een faillissement toe.

Voor sommige Nederlandse maakbedrijven worden de ontwikkelingen in de komende weken belangrijk. Indien levering van bepaalde onderdelen uitblijft, raken voorraden op en kan ook in Nederland productie stilvallen, net als in de fabrieken van Hyundai in Zuid-Korea.

Op macro-economisch niveau lijkt er vooralsnog weinig aan de hand voor de industrie. In het eerste kwartaal zal de industriële productie in China worden afgeremd, maar in het tweede of derde kwartaal kan de industrie vermoedelijk een inhaalslag maken, bijvoorbeeld door overuren te draaien. Op die manier kan de industrie achterstanden inlopen.

Grondstofprijzen

De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft veel grondstofprijzen onder druk gezet, waaronder de industriële metaalprijzen. De prijsval is het gevolg van het negatieve sentiment van investeerders over toekomstige economische activiteit in China. De koperprijs is het meest gevoelig voor veranderend sentiment van investeerders en conjuncturele schommelingen. Na het bekend worden van de uitbraak op 20 januari is de prijs met meer dan tien procent teruggevallen. Maar ook de andere metalen zijn flink in prijs gezakt: ijzererts, zink, aluminium en nikkel zijn allemaal gedaald. Dit komt doordat China een significant aandeel heeft in de consumptie van deze metalen

Bekijk hier alle actuele (metaal)prijzen van Vraag en Aanbod.