Dit blijkt uit de Quarterly Commodity Outlook van ABN-AMRO over het vierde kwartaal 2012. Volgens de bank zijn er al tekenen zichtbaar van herstel. De wereldwijde PMI steeg voor de tweede opeenvolgende maand in september, doordat de omstandigheden in zowel de dienstensector als de industrie verbeterden. Ook de stabilisatie van de industriële productie in juli kan als een positief teken worden opgevoerd.
Tegen deze achtergrond lijkt het er sterk op dat de mondiale cyclus door het dieptepunt heen is en een verdere verslechtering onwaarschijnlijk lijkt. ABN AMRO verwacht echter dat het herstel van de wereldeconomie gematigd zal zijn. Ook al ondersteunen de macro-economische vooruitzichten de grondstoffenmarkten, de kans is erg klein dat er weer een zgn. ‘bull-run’ (periode met snelle stijging van aandelen) zal plaatsvinden. Eén van de redenen is dat voor China een lager groeipad wordt verwacht. China is zijn economische groeimodel aan het transformeren van een investeringsafhankelijke economie naar een meer consumptiegedreven economie. Dit maakt de groei minder grondstoffenintensief in de komende jaren.
De lange termijn vooruitzichten voor de vraag naar basismetaal blijft solide, meent Casper Burgering ferro en non-ferro metalen specialist bij ABN-AMRO. ‘Een zwak sentiment en onzekerheid blijven de markten voor basismetalen beheersen. Het vierde kwartaal is normaal gesproken weinig dynamisch, zonder enige noemenswaardige fundamentele bewegingen. Daarom verwachten wij niet dat de vraag naar de meeste basismetalen sterk zal toenemen.
De prijzen blijven relatief stabiel of zullen licht toenemen. Naast regionale verschillen, zal de vraag stabiel blijven voor de rest van het kwartaal. Er zijn echter uitzonderingen. De bouwsector zal naar verwachting wereldwijd zwak blijven, en ook van de vraag naar huishoudelijke apparaten zal ook gematigd blijven. De omstandigheden in de auto-industrie blijven gunstig. ABN AMRO verwacht dat de lange termijn vraagvooruitzichten (t/m 2014) voor basismetalen op een relatief hoog niveau zullen blijven.’
Burgering verwacht lagere prijzen voor staal en ruwe materialen door (structurele) overcapaciteit. ‘De marktomstandigheden blijven uitdagend voor de mondiale staalsector. De economische groei is aan het sputteren in zowel opkomende als ontwikkelde economieën. Staalfabrieken kunnen meer tegenwind verwachten. Met de aankomende seizoensgebonden vertraging in de staalindustrie zal de groei van het verbruik van staal (en daarmee ook de ruwe materialen) zwak blijven. Op de lange termijn zal overcapaciteit de staalsector in zijn greep houden en blijft het een structureel probleem voor de sector. Dit zien we ook terug in de prijsontwikkelingen van staal op de lange termijn (t/m 2014). Alleen structurele capaciteitsbeperkingen (vooral in China) of zeer strenge producentendiscipline kunnen de markt weer in balans brengen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…