Als gevolg van de coronacrisis kromp de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De rest van Europa kwam er nog slechter vanaf, met een gemiddelde krimp in de eurozone van bijna twaalf procent. Voor het derde kwartaal verwacht ABN AMRO een zwak herstel met een groei van 4,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Nederland had in het tweede kwartaal de geringste economische teruggang, van de eurolanden, maar zag hierdoor ook een gematigd herstel in het derde kwartaal. De verwachting is dat Nederland vanwege het hoge aantal besmettingen in het derde kwartaal ergens in de achterhoede van de eurozone zal eindigen. Voor het vierde kwartaal wordt een krimp verwacht van 1,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis verwacht ABN AMRO dat de Nederlandse economie in 2020 een krimp kent van 5,6 procent en in 2021 met 2,1 procent groeit.
Voorlopig geen herstel
Het echte herstel laat volgens ABN AMRO nog even op zich wachten. Zolang er geen goed werkend vaccin beschikbaar en uitgerold is, blijft de economie op 95 procent van haar capaciteit functioneren en zal er geen sprake zijn van inhaalgroei. De zogenaamde ‘tweede-ronde-effecten’ (hogere werkeloosheid, meer bedrijfsfaillissementen) zullen volgend jaar zwaarder gaan wegen. Ook houdt ABN AMRO rekening met een nieuwe opleving van het virus begin 2021, wat het herstel van de economie in de weg staat. Er wordt een groei van 0,7 procent k-o-k (kwartaal op kwartaal) voor het eerste kwartaal en van 0,9 procent k-o-k voor het tweede kwartaal van 2021 verwacht. Voor de tweede helft van 2021 wordt een sterker herstel verwacht, onder andere omdat bedrijven in anticipatie op een vaccin de productiecapaciteit zullen opschroeven. Voor het derde en vierde kwartaal worden opeenvolgend een groei van 2,4 en 2,9 procent k-o-k verwacht. Met een totale bbp-groei van 2,1 procent in 2021 is het bbp aan het einde van het jaar nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis.
Investeringen
Net als de consumptie liepen de investeringen in het tweede kwartaal van dit jaar sterk terug door de afnemende vraag, de verstoringen in de mondiale productieketens en de onzekerheid. Door de tweede golf in Nederland zal ook het vierde kwartaal, na een herstel in het derde kwartaal, een negatief investeringscijfer tonen. Anders dan tijdens de eerste golf zullen de investeringen echter minder ver terugvallen. Dit komt omdat bedrijven zich hebben aangepast aan de nieuwe realiteit. Ook gaat ABN AMRO ervan uit dat tijdens de tweede golf de maatregelen van de belangrijkste handelspartners minder streng zijn dan tijdens de eerste golf. De verwachting is bijvoorbeeld niet dat Italië de industriesector weer sluit, zoals tijdens de eerste golf gebeurde. Daarmee blijft de vraag naar Nederlandse uitvoerproducten beter op peil. Dit alles dempt de terugval van de investeringen. ABN AMRO verwacht dat de investeringen in 2020 met 5,4 procent krimpen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Door het overloopeffect van de tweede golf zullen de investeringen ook nog krimpen in het eerste kwartaal van 2021. Naarmate meer informatie over een mogelijk vaccin beschikbaar komt, wordt een deel van de onzekerheid voor bedrijven weggenomen. Door het positieve sentiment en maatregelen zoals de Baangerelateerde Investeringskorting zullen ondernemers weer voorzichtig gaan investeringen, waardoor de private investeringen langzaam beginnen te herstellen in de tweede helft van 2021.
Lees hier het complete rapport, met onder andere ook cijfers over de handel en werkeloosheid.