Categories: ActueelMarktprijzen

ABN AMRO: ‘Kanteling sentiment in mondiale staalsector’

Net als vorig jaar doemt er vanaf mei een trendbreuk bij de metaalprijzen op. Twee zaken spelen ook dit jaar weer een prominente rol: de onzekerheid over de staat van de Chinese economie en de sterkere dollar.

Koper- en nikkelprijzen hebben het nog moeilijk

De zinkprijs is sinds begin 2016 sterker gestegen dan die van andere basismetalen. Gebrekkig aanbod door de sluiting van enkele grote mijnen eind 2015 is de oorzaak. Daar komt de beperkte beschikbaarheid van zinkertsen bij. Er is voor slechts vijftien jaar aan ertsreserves, uitgedrukt in mijnproductie 2015. Ons lange- termijnperspectief ten aanzien van de zinkprijs is daarmee positief. Terwijl de aluminiumprijs oploopt door sterke vraag – maar het tempo van de prijsstijging gedempt wordt door hardnekkig overaanbod – hebben de koper- en nikkelprijs moeite om te herstellen. Nikkel heeft vooral last van een moeizame roestvastmarkt, waar de groei van de vraag het tempo van de aanbodgroei niet kan bijbenen. De koperprijs staat onder invloed van de zorgen over de Chinese economie, de mogelijke Amerikaanse renteverhoging (en daarmee de volatiliteit van de dollar) en het Brexit referendum. In de ferro-markten is de prijspositie nog gunstig ten opzichte van 1 januari, maar is het positieve marktsentiment is langzaam aan het verdwijnen.

Herstel in schrootprijzen zet niet door

De richting van de schrootprijzen van industriële metalen volgt in grote lijnen de trends in de prijzen voor geraffineerde basismetalen en ruw staal. Wel kent de schrootmarkt een eigen dynamiek. Ook hier zijn de omvang van het aanbod en de kwaliteit van het schroot belangrijke prijsbepalende factoren. De prijs van ferro-schroot is sinds begin dit jaar sterk opgelopen, parallel aan de prijstrends van ruw staal. De goede stemming op de staalmarkten sijpelde ook door naar de schrootmarkten. De prijzen van schroot voor basismetaal kenden slechts een licht opgaande beweging dit jaar. Ze hebben echter – gelijk aan de algemene trend in basismetaalmarkten – terrein prijs moeten geven sinds mei dit jaar. De aanvoer van schroot op veel industriële metaalmarkten is bovendien momenteel voldoende om aan de vraag te voldoen, hoewel hierin uiteraard verschillen zijn per regio.

Lees hier de volledige Metalen Monitor van juni

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

5 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

7 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

7 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago