De Specialist: Kunstmatige intelligentie in de metaal

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Er is nu veel te doen over kunstmatige intelligentie. Waar aan de ene kant de ondergang van de mensheid voorspelt wordt, zijn er ook veel tevreden gebruikers van AI. Vooral sinds ChatGPT beschikbaar kwam, gebruiken veel mensen het en zijn ze er blij mee. Zoals gebruikelijk zijn er dan ook weer veel mensen die alleen de negatieve gevolgen ervan zien.

Tags:

Om met dat laatste te beginnen. Altijd wanneer er grote technologische veranderingen kwamen, zagen veel mensen dat uitsluitend als bedreiging. Als we nu terug lezen wat er bij de invoering van stoommachines beweerd werd, ziet dat er soms lachwekkend uit. Wat mensen altijd vergeten is dat elke nieuwe technologie altijd (veel) verandering geeft, maar dat dit niet per se negatief is. De industriële revolutie heeft tot enorme wantoestanden bij de arbeiders geleid, wat uiteindelijk onder andere via wetgeving gereguleerd werd. Ik denk niet dat veel mensen terug willen naar de tijd voor de industriële revolutie.

Gevaarlijk

Ook toen robots de intrede deden, werd de ondergang van veel beroepen voorspeld. En ja, dat is ook de bedoeling. Vooral gevaarlijk, vuil en eentonig werk wordt beter door een robot dan door een mens gedaan. We zien dat de maatschappij zeker verandert, maar dat hoeft niet alleen negatief te zijn. Voorzichtig positief kritisch is altijd het beste uitgangspunt. En de wetenschap dat elke (technologische) verandering zowel negatieve als positieve gevolgen zal hebben. Dat zal met AI niet veel anders zijn. Nu zijn diverse mensen bang dat robots slimmer worden dan mensen en ons uiteindelijk gaan overheersen en uitroeien. Daar zijn al meerdere films over gemaakt. Maar is dat ook zo? Dat weten we nu niet, maar we weten wel dat de huidige stand der techniek bij AI dat zeker nog niet kan.

Originaliteit

Zo zijn al diverse AI programma’s van grote techbedrijven de mist in gegaan. Maar een van de belangrijkste punten van de huidige AI is dat het geen originaliteit heeft en dat zeker niet kan genereren. ChatGPT en vergelijkbaar baseert alles op de analyse van enorme databestanden. Maar alles wat (nog) niet in een databestand zit, is bij AI onbekend. Een nieuw schilderij kan AI niet maken, wel een compilatie van bestaande schilderijen uit de databases.

Dus op dit moment bang zijn voor AI? Ik denk dat niet. Wel moeten we de ontwikkelingen uiteraard kritisch volgen. We weten natuurlijk nu niet hoe A.I. zich zal ontwikkelen. Maar we kunnen er wel gebruik van maken. Zoals gezegd, echte originaliteit zal de huidige AI echt niet opleveren. Maar wel taken die dat niet nodig hebben. Zo hoorde ik laatst de tip om subsidie aanvragen door ChatGPT te laten opstellen. Een bijzonder goede tip!

Data verwerken

Maar er zijn ook al metaalbedrijven die AI in hun producten verwerken. Dankzij AI kunnen hun systemen zeer snel enorme hoeveelheden data verwerken. Vooral patroonherkenning en verwerken grote databestanden zijn door AI een stuk makkelijker geworden. Vooral geestdodend werk of het omzetten van bestanden (CAD-CAM) kan beter door AI verricht worden. Want dat gaat sneller en zonder fouten. Medewerkers kunnen zich dan richten op moeilijke zaken en innovatie en ontwikkeling. Kortom doen waar wij mensen beter in zijn.

Een van die ontwikkeling kan de toepassing van AI in uw producten en/of in uw productieprocessen zijn. Daar valt veel te winnen. En in Nederland zijn er nu veel mogelijkheden voor ondersteuning in de vorm van financiering of advisering bij de digitalisering.

Dus bang zijn voor AI? Zeker niet. Op dit moment kunnen we, ondanks de beperkingen van de huidige AI systemen, zeker veel voordelen gaan incasseren door het toe te passen. Kritisch volgen van de ontwikkelingen is altijd nodig, bij elke techniek.

Paul Hartgers is adviseur bij PKM advies metaal.
Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *