Met een fonkelnieuwe Darley kantbank en een klassieke Kaltenbach zaagmachine is het machinepark van Wilwy even gevarieerd als de opdrachten en het cliënteel van het metaalbewerkingsbedrijf uit Sittard. Onder leiding van Matthijs Bijpost is ingezet op diversificatie met kunstwerken in opdracht als kers op de taart.
Auteur: Jerom Rozendaal
Uit 3 millimeter RVS gesneden bloemen in een metalen plantenbank versieren de ingang van Wilwy metaalverwerkende industrie uit Sittard. ‘De plantenbakken zijn producten die we ook aan tuinaanlegbedrijven en particulieren verkopen’, vertelt Matthijs Bijpost (57) als we in de bedrijfskantine over de ontwikkelingen van het bedrijf en uitdagingen van de sector praten.
Naast enkele eindproducten, produceert Wilwy vooral plaatwerk in staal, RVS en aluminium voor andere metaalbewerkings- of constructiebedrijven. Het bedrijf beschikt over watersnijmachines, knip- en zetmachines, kantbanken en (profiel) walsen. Daarnaast verricht het constructiewerk en bouwt en monteert het trappen en bordessen.
Gevarieerd machinepark
Het diverse klantenprofiel en de nadruk op de fabricage van enkelstuks laat zich lezen in de samenstelling van het machinepark. De laatste investering van het bedrijf betreft een SafanDarley kantbank die vorig jaar werd gekocht. De nieuwe bankbank staat gebroederlijk naast haar 36 jaaroudere zusje.
Verderop in de werkplaats staat twee Darley knipscharen uit de jaren tachtig, een twintig jaar oude zaagmachine voor staven en een nog oudere Kaltenberg zaagmachine. ‘Sommige machines gebruiken we maar zelden, maar ze zijn wel nodig en kosten inmiddels geen brood meer’, vertelt de 57-jarige ondernemer die in de loop ter jaren meerdere loodsen aan het bedrijf toevoegde.
In de middelste loods staan drie waterstraalmachines. ‘Dit is de modernste afdeling van ons bedrijf’, zegt hij. De snijmachines kunnen dag en nacht draaien. De Resato’s zijn uitgerust met camera’s. Zo kan de operator vanuit huis de machine monitoren en in geval van een storing kan hij inloggen en de productie herstarten.
Uitbreiding klantenbestand
Bijpost is als Rotterdammer een vreemde eend in de bijt in Limburg. Waar zijn collega’s met een zachte g praten is zijn dialect in 25 jaar nauwelijks aangepast. Geïntegreerd is hij desalniettemin. ‘Ik was in het begin een beetje bang dat ik er als buitenstaander niet makkelijk tussen kon komen, maar dat is uiteindelijk sterk meegevallen. Ik woon in de buurt en zou niet meer terug willen naar de Randstad’, zegt hij.
Sinds de overname in 2007 heeft hij de klantenkring van het metaalbedrijf sterk uitgebreid. Een breed klantennetwerk – het bedrijf heeft 300 terugkerende klanten – is volgens de ondernemer de beste manier van risicospreiding. ‘Als het in de ene sector wat slechter gaat, is er vaak meer werk in een andere sector’, verklaart hij.
Aanvankelijk werkte het metaalbedrijf bijna uitsluiten voor bedrijven op Chemelot, een chemisch georiënteerd terrein van liefst 800 hectare groot in Zuid Limburg. Tegenwoordig vertegenwoordigen de bedrijven op Chemelot niet meer dan de helft van zijn opzet. ‘We werken voor een trompetfabrikant, een producent van machines in de papierverwerking, de industrie in Limburg breed en petrochemie’, vertelt hij.
Kunst in opdracht
Toen het wat slechter liep in de chemie, tijdens de financiële crisis, heeft hij de vleugels van het bedrijf bijvoorbeeld uitgespreid naar de kunstsector en is hij een partnerschap aangegaan met Mothership dat bemiddelt tussen kunstenaar en gemeente. Inmiddels staan er tientallen metalen kunstwerken van het bedrijf kriskras door Nederland. ‘Binnenkort komt daar het Haantje van Buchten bij, een 13 meter hoge haan met sokkel. Het kunstwerk wordt aan de A2 geplaatst schuin tegenover het gebouw van Nedcar in Born.’
Over Nedcar gesproken, de autobouwer zal dit voorjaar de deuren sluiten waardoor er een einde komt aan rijke geschiedenis van autoproductie in Limburg. Dat sommige hierin een symbool zien voor het naderende einde van de maakindustrie in Nederlands vindt Bijpost voorbarig. ‘We zullen altijd dingen blijven maken en kunnen niet voor alles afhankelijk zijn van China al was het maar wegens de lange doorlooptijd.’
Snelheid is alles
Als voorbeeld wijst de ondernemer op de productie van bedrijven op Chemelot, dat 200 bedrijven en 60 fabrieken huisvest die in totaal 8500 mensen tewerk stellen. ‘Stel je voor dat bij een bedrijf als DSM de productie stilvalt wegens panne van een bepaalde installatie. Stilstand kost enorm veel geld, waardoor wisselstukken dan ook zo snel mogelijk geleverd moeten worden.’
Om doorlooptijden van enkele uren te garanderen is flexibiliteit key. Met een eigen bezorgdienst is Wilwy snel ter plaatse. Om snelle leveringen te kunnen garanderen, houdt het metaalbedrijf ook grote voorraden aan. ‘Momenteel is er ter waarde van 600.000 euro opgeslagen. Dat is niet niets op een omzet van 5 miljoen per jaar’, zegt Bijpost.
De voorraad betreft een grote diversiteit aan metaalsoorten, vaak gecertificeerd materiaal. Als TÜV gecertificeerde onderneming mag Wilwy materiaal omstempelen en met een hermerk-verklaring aanleveren. Gelicentieerd materiaal wordt door veel klanten gevraagd. ‘In de chemie gelden erg strenge regels wat betreft de kwaliteit en traceerbaarheid van de procesapparatuur’, verklaart de eigenaar-directeur.
Oprichting montageteam
De omstempellicentie plaatst het metaalbedrijf in een bevoorrechte positie op Chemelot. Niet alleen de chemische bedrijven doen daardoor vaak een beroep op Wilwy, ook de onderhoudsbedrijven op het industrieterrein die voor deze chemische bedrijven werken, weten de weg naar Wilwy te vinden. Tijdens het interview komt er juist een onderhoudsauto van Spie aangereden voor deelstukken.
Een van de laatste verbredingen van het bedrijf is het opzetten van montageteams. Het betreft teams die balustrades en trapwerk dat door het metaalbedrijf gemaakt wordt, op locatie monteren. ‘Deze activiteit is ontstaan nadat we een projectmanager uit deze sector in dienst hebben genomen’, vertelt de ondernemer die hierna zeven personeelsleden aan zijn bedrijf toevoegde en 26 mensen op de loonlijst heeft staan.
Kansen door schaarste arbeiders
Mogelijk dat de onderhoudsafdeling de komende jaren nog iets kan groeien, alhoewel Bijpost ook niet de intentie heeft om nog veel meer te groeien. ‘Bedrijven hebben steeds meer moeite hun onderhoud teams op te tuigen’, verklaart de ondernemer die beseft dat goed personeel de duurzaamheid van zijn bedrijf garanderen. ‘Er is tegenwoordig zo weinig technisch personeel. Als jij als bedrijf dat personeel wel hebt, zit je goed qua opdrachten.’
De ondernemer is zich bewust van de waarde van zijn personeel. Daarom betaalt hij zijn mensen volgens eigen zeggen goed en voorziet hij bijvoorbeeld ook regelmatig een foodtruck of arrangeert hij andere evenementen. Ook het delegeren van verantwoordelijkheid is volgens hem essentieel. ‘Ook andere werknemers moeten mijn taken kunnen vervullen, zodat de continuïteit gegarandeerd is.’
Ohra
Doordat Wilwy een grote voorraad metalen in voorraad heeft, is voorraadbeheer en opslag een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Het staalwerk is buiten gestald, terwijl de duurdere metalen in een dedicated loods zijn opgesteld. Het bedrijf bestaat uit een zes loodsen die in de loop der jaren zijn toegevoegd en daarmee de historische ontwikkeling van het bedrijf schetsen. In de voorraadloods staan grote stellingen van het merk Ohra met wie Wilwy twee jaren geleden in zee is gegaan. ‘Wij willen de komende jaren in fases al onze stellages vervangen’, vertelt Bijpost die de flexibiliteit van Ohra roemt. ‘Zij staan altijd klaar om met ons mee te denken, zo hebben ze recent vloerroosters tussen de stellingen aangebracht. Daardoor komt het positioneren van een pallet (doorzakrisico, red) door een hefttruck chauffeur iets minder nauwkeurig en kunnen we tijd besparen of schade beperken.’