Machinefabriek Drabo komt van Draaierij Back en Overmars. Deze twee ondernemers startten in 1978 in een garage met diverse draai- en freeswerkzaamheden. Nu, anno 2020 staat er een onderneming met tachtig werknemers en heeft het bedrijf 8.000 vierkante meter aan productie- en kantoorruimte.
Het bedrijf is gevestigd aan de Energieweg op het industriegebied in Hardenberg. In 2003 is het bedrijf overgenomen door Jaap Oosterhof, Renate Meulenkamp-Back en Marc Back.
‘Hier zitten we al vanaf de beginjaren tachtig. De garage van mijn vader werd na amper twee, drie jaar al snel te klein. Met zijn tweeën hebben ze toen steen voor steen het huidige pand aan de Energieweg 13 opgebouwd. Naar eigen idee en de toen bestaande inzichten is er een pand neergezet van zo’n 800 vierkante meter. Drie jaar geleden hebben we het pand naast ons erbij gekocht. We ondervonden toch hier en daar wat knelpunten in de ruimte die we hadden. Bovendien zat de groei er toen goed in en dit versnelde de wens naar meer ruimte. En, daarnaast is de buurman maar eenmaal te koop’, geeft Marc Back, directeur en medeaandeelhouder aan.
Investeringen
Recent is er geïnvesteerd in een nieuwe draaibank met aangedreven gereedschappen, een investering met een verhaal, gezien de periode waarin deze is besteld en zou worden geleverd. Uiteraard heeft dit te maken met de coronaperiode. Eind dit jaar volgt er nog een levering van een horizontaal bewerkingscentrum, een Niigata SPN 901 met palletgrootte 800×800 mm. Het bewerkingscentrum zit in een zogenaamde box-in-box constructie waardoor dit een heel stabiel centrum is.
Stiller en stiller
Maar eerst gaat Back in op de activiteiten van Drabo, die tot zijn opluchting weer wat aan het aantrekken zijn. ‘Klopt, de eerste twee drie maanden van de coronaperiode werd het wel stiller op de productievloer en dat kwam hard aan. Er was simpelweg paniek in de markt. Alles kwam op een laag pitje te staan. We hadden nog wel openstaande opdrachten, maar de nieuwe opdrachten liepen snel en fors terug. We hebben toen onze bescheiden flexibele schil ingeperkt en daarnaast waren twee medewerkers pensioengerechtigd. Dit scheelt dan toch. Met de financiële ondersteuning met NOW.1 en NOW.2 hebben we het redelijk kunnen redden. Maar het blijft een vreemde wereld, aan de andere kant, hij stopt natuurlijk niet. Maar ik maak we wel eens zorgen over hoe het over een paar maanden in de markt is, hoe staat we er dan voor? Deze effecten merken we pas over een half jaar.’
Tien meter
We zien nu voorzichtig aan dat de orders weer wat binnenkomen. En dat is nu echt wel nodig.’ Drabo is actief als toeleverancier in het frees- en draaiwerk, veelal in het grotere werk is het bedrijf sterk en op dit moment eerlijkheidshalve ook best druk. `Hiernaast bieden we onze klanten aanpalende werkzaamheden aan als bijvoorbeeld laswerk, maar ook honen, vlak- en rondslijpen behoren tot de mogelijkheden.’ Het draaiwerk beslaat afmetingen tot Ø1.600 mm en tot 4 meter lang. De freescapaciteit is erg flexibel geworden door de aanschaf van de FPT-Ronin machine in 2018. Hierdoor kunnen werkstukken en constructies tot tien meter bewerkt worden, maar ook is de machine voorzien van een ronddraaitafel van 2×1,5 meter met nog een extra V-as waardoor producten meerzijdig bewerkt kunnen worden. De gehele machine is compleet omkast waardoor de werkvloer ook veel netter en schoner blijft. Drabo is actief in verschillende marktsegmenten zoals on- en offshore, automotive, truckindustrie, hydrauliek en algemene machinebouw. ‘Heel divers dus en dat is ook een voorwaarde om toch de orderportefeuille wat te spreiden over diverse markten.’
Klantgericht
Vooral de afgelopen jaren is het bedrijf gegroeid. ‘Het gaat gestaag en we hebben als insteek dat je in ieder geval mee moet groeien met de klanten. Zo hebben we een klant die een bepaalde machinale bewerking in eigen huis deed, maar dit eigenlijk wel wilde uitbesteden en het liefste bij ons wilde onderbrengen. We hebben hiervoor toen intern de benodigde aanpassingen gedaan om de bewerking over te nemen en tot op heden is dit een gewaardeerde klant. Uiteraard moet je als er bepaalde investeringen moeten worden gedaan, wel afspraken maken over de continuïteit.’
Slagen maken
‘We zijn nu bezig om de processen efficiënter te maken dan wel in te richten. Zo zijn alle bedfreesmachines verhuisd naar hal 4 zodat deze naast de FPT-Ronin machine staan en hierdoor synergie ontstaat. Geen eenvoudige operaties gezien het feit dat de machines al snel 20 ton wegen maar ook allemaal op hun eigen fundering moet staan. Maar bovenal belangrijk, zeker gezien het feit dat het ook een grote wens was van de collega’s om de machines te centraliseren waardoor zij beter en efficiënter kunnen werken. Prachtig toch dit soort ideeën van de collega’s. Door de vrijgekomen ruimte van de freesbanken, zijn de draaibanken hierdoor ook gecentraliseerd in hal 1 & 2, ook hier zie je de synergie weer terug. Ook op logistiek gebied maken wij vorderingen. Zo hebben we alle heftrucks voorzien van een iPad met eigen ontwikkelde software waarmee ze in het magazijn snel een bepaald onderdeel kunnen ophalen. Maar wat vooral belangrijk is, is om de medewerkers zelf meer verantwoordelijkheden te geven.
Nieuwe aanwinst
‘We hebben wel wat strubbelingen ervaren met de komst en levering de nieuwe draaibank, de Montforts RNC700. Deze zou eind april worden geleverd door de Duitse machinebouwer, maar dit werd uitgesteld naar begin juni in verband met het coronavirus. Eind mei kregen we plotseling het bericht dat het moederbedrijf het faillissement had aangevraagd. Tja, en dan ben je dus in principe je aanbetaling aan de machine kwijt. Na heel wat overleg met de curator en wat extra kosten, is het ons uiteindelijk toch gelukt om de machine in Nederland te krijgen. Hier zit je uiteraard helemaal niet op te wachten, maar we hebben de machine wel gewoon nodig.’ Het gaat om een Montforts RNC 700 met een Sinumeriek 840D Shopturn besturing, C-as aandrijving met servomotor en aangedreven gereedschappen op alle posities van de turret. De lengte tussen de centers is 1.500 mm.
Geautomatiseerd
In een van de productiehallen staan de horizontale bewerkingscentra in lijn opgesteld. Dit is helemaal geënt op automatisering en onbemande productie. Om dit te realiseren zijn de horizontale freesmachines aangesloten op een geautomatiseerd palletmagazijn, het FMS-systeem van Fastems. ‘Het systeem bij ons is uitgerust om zowel pallets 630 x 630 mm te handelen als pallets 800 x 800 mm. Dit systeem wordt gebruikt om bewerkingscentra te voorzien van de gevraagde producten in de juiste volgorde en tijd. Het FMS-systeem bestaat daarnaast uit een laad- losstation en een palletmagazijn. Het FMS vervoert automatisch de pallets in het systeem van en naar de machine cq. laad- losstation. Hierdoor wordt het mogelijk op voorhand meerdere pallets te beladen en set-up tijden te minimaliseren. Het FMS-systeem geeft de vrijheid om flexibel en onbemand te kunnen produceren. Totaal 104 pallet locaties, waarvan veertig locaties met pallet 800 x 800 met maximale belasting van 3500 kg per locatie. Laad/ontlaadstations zijn voorzien van kiep- en zwenkinrichting om op- en afspannen te vergemakkelijken.
Positief
Kijkend naar de toekomst vindt Back dat je als ondernemer en onderneming positiviteit moet blijven uitstralen. ‘De signalen in de markten zijn nu weer wat opgewekter en deze signalen moeten we koesteren. Oosterhof is dagelijks bezig met het onderhouden van contacten met klanten en zo proberen we de markt te blijven lezen. Ook het eigen vertrouwen in de toekomst speelt hierbij mee. Je hebt er niets aan om maar te gaan zitten piekeren. Daar schiet niemand iets mee op. Daarnaast zijn wij ook voortdurend bezig om medewerkers te trainen, door trainingen on the job en leiderschapstrajecten. Dit levert inmiddels positieve resultaten, we weten elkaar snel te vinden, de communicatie is helder en we bouwen samen aan een mooie toekomst. Daarbij zijn wij de laatste jaren ook nauw betrokken bij het onderwijs in de regio. We nemen deel aan het Sterk Techniek Onderwijs (STO) waarbij de jeugd (voortgezet onderwijs) kennis maakt met onze industrie en wij hen zo kunnen volgen om later een baan bij ons te vinden. Ook zijn we partner van het Regionaal Techniek Centrum (RTC) in Hardenberg waar onze jonge medewerkers één à twee dagen in de week theorielessen krijgen en de rest in de praktijk bij ons leren. Korte lijnen met opleidingscentra is belangrijk, we weten wat er in de markt speel en samen kunnen we zorgen dat leerlingen mee kunnen met de huidige technologieën.
Driemanschap
Jaap Oosterhof, Renate Meulenkamp-Back en Marc Back zijn met zijn drieën directeur-aandeelhouders van machinefabriek Drabo. De taken zijn verdeeld. Zo is Oosterhof vooral verantwoordelijk voor het commerciële activiteiten, doet Renate de financiën en het P&O gedeelte en Marc richt zich vooral op de productie en de aansturing hiervan.