Metaal is een breed begrip: allereerst zijn er de scheikundige elementen. Van de negentig stabiele elementen, zijn er 65 gecategoriseerd als metalen. Veel van deze elementen komen niet in zuivere vorm voor en zijn niet bruikbaar voor metaalbewerking. Er is echter ook een grote groep metalen die wel geschikt is om gebruikt te worden in materialen. Dit zijn onder andere: titanium, vanadium, chroom, mangaan, ijzer, nikkel, koper, zink, zirkonium, niobium, molybdeen, wolfraam, aluminium, zilver, goud en platina. Veel andere metalen bestaan uit een mix van materialen. Dit worden legeringen genoemd.
Legering
Metaal wordt in de industrie bijna nooit in zuivere vorm toegepast. In plaats daarvan bestaan metaalsoorten vrijwel altijd uit een legering. Een legering is een mengsel van verschillende metalen. De meest bekende is staal, een mix van ijzer, koolstof en andere metaalelementen. Legeringen worden in verschillende samenstellingen en hoeveelheden gebruikt om metaalsoorten van verschillende eigenschappen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan rvs, waar een hoog gehalte aan chroom (minimaal 11 tot 12 procent) wordt toegevoegd om het materiaal te beschermen tegen corrosie.
Ferro & Non ferro metaal
Alle metaalsoorten kunnen onderverdeeld worden in ferro metaal en non ferro metaal.
Ferro metaal
Ferro metalen zijn metalen die ijzer als belangrijkste element bevatten. Het woord “ferro” is afgeleid van het Latijnse woord voor ijzer, “ferrum”. Ferro metalen worden vaak gebruikt als legeringen, waarbij ijzer wordt gecombineerd met andere elementen om specifieke eigenschappen te verkrijgen.
Non-ferrometaal
Non-ferrometalen zijn metalen die geen significant gehalte aan ijzer bevatten. Voorbeelden van non-ferrometalen zijn: