Innovaties alom op 5e Maakindustriedag bij Style CNC Machines

Foto van: Henriëtte van Norel
Geschreven door Henriëtte van Norel

Ook deze editie waren er op de Maakindustriedag bij Style CNC Machines weer diverse innovaties te zien. Van een vernieuwd radiografisch meetsysteem voor CNC-machines tot nieuwe gereedschaplijnen, een gereedschaphouder met opname-sensor tot een modulair freessysteem.

CEO Style CNC Machines Bastiaan Clement. (Foto: Henriëtte van Norel)

En dit is slechts het tipje van de sluier. 23 bekende en minder bekende toeleveranciers voor de CNC-markt presenteerden hun nieuwste ontwikkelingen.

Een innovatie bij het Engelse bedrijf Renishaw Benelux BV die gespecialiseerd is in precisietechnologie, is het onlangs vernieuwde radiografische meetsysteem uit de QE-series,  waarmee onder andere CNC-bewerkingsmachines van Style CNC Machines kunnen worden uitgerust. De techniek van deze meettasters is inwendig op een zodanige wijze aangepast dat voortaan met zelfs de kleinste onderdelen kan worden gecommuniceerd. Het voordeel van deze technologische verbetering is dat de levensduur van de batterijen aanzienlijk is verbeterd. Gebruikers krijgen dus voortaan minder vaak de foutmelding dat de batterijstatus te laag is of dat ze de taster uit de CNC-machine moeten halen. Zeker voor gebruikers die 24/7 produceren gaat dit absoluut een groot verschil maken.

Wereldwijd heeft Renishaw zo’n 5.000 medewerkers in dienst, verdeeld over 45 vertegenwoordigingen. Het kantoor van Renishaw Benelux staat in Breda en het hoofdkantoor en de fabrieken met 200 CNC-machines, waar het volledige productenpakket van deze fabrikant wordt geproduceerd, in Engeland. Maandelijks worden hier zo’n 500.000 tot 1 miljoen producten geproduceerd, die op de wereldmarkt worden afgezet. Renishaw wordt vaak ingeschakeld als een CNC-machine wordt uitgerust met een robotsysteem. De vraag luidt dan: ‘Hoe kan het proces beheersbaar worden gehouden?’. Dit wordt ondermeer gerealiseerd door het plaatsen van meettasters op kritieke plaatsen in zo’n proces, zodat de producten er op het einde van de lijn nagenoeg manloos en uiteraard ook foutloos uitkomen.

Het KANBAN-systeem met RFID-technologie van Würth Industrie Service. (Foto: Henriëtte van Norel)

Handgereedschappen

Een onderneming die niet altijd direct zichtbaar is, maar onmisbaar in de wereld van CNC-bewerkingsmachines is Wera Werkzeuge GmbH. Wera Werkzeuge is een Duitse producent van handgereedschappen, gericht op uitsluitend schroeftechnische toepassingen om het werk sneller, makkelijker en veiliger te maken. 95% van alle handgereedschappen die deze onderneming op de markt brengt, komen uit eigen fabrieken in Tsjechië. In het Duitse Wuppertal staat het hoofdkantoor met onder andere de R&D afdeling. Tevens worden hier de keuringen voor momentgereedschappen uitgevoerd. Om de toekomstplannen te accommoderen wordt er op dit moment nieuwbouw gerealiseerd. Het totale pakket van dit bedrijf omvat 3.850 industriële artikelen, verdeeld over 10 verschillende categorieën, zoals bits, bithouders, draaimomentgereedschappen, momentsleutels, momentschroevendraaiers, doppen en ratels, de Joker-serie en Kraftform Kompakt. In 2008 lanceerde deze onderneming als eerste een ratel voor doppen, waarmee in één klap 5 verschillende rateltypen van collega-bedrijven konden worden vervangen. Een opmerkelijke innovatie was verder de gepatenteerde sleutel met vasthoudfunctie uit de Joker 6000-serie. Met deze sleutel is het mogelijk om probleemloos te werken in onder andere krappe, moeilijk toegankelijke ruimtes, omdat aan de achterzijde van de sleutel een bout of moer kan worden ingelegd die niet verloren gaat tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Uniek aan deze sleutel is dat deze rechtstaat en een dubbel profiel heeft, waardoor onder een hoek van 30°C kan worden gewerkt. Dankzij de meest recente ontwikkelingen in dit pakket kan met de Joker 6003 nu zelfs onder een hoek van 15° gewerkt worden. Bovengenoemde sleutels zijn leverbaar in diverse varianten in zowel metrische (5,5 tot 36 mm) als inch-maten. Elke machine van Style CNC Machines heeft zo’n 350 schroeftoepassingen, waarvoor deze gereedschappen worden gebruikt. Zowel tijdens de assemblage, als later bij het uitvoeren van onderhoud.

Gereedschapshouder met opname-sensor

Interessant op de Maakindustriedag 2023 is ook de intelligente gereedschaphouder iTENDO2 met een opname-sensor van de Duitse fabrikant SCHUNK. SCHUNK is een internationale technologieleider op het gebied van spantechniek, grijptechniek en automateringstechniek. Met de nieuwe iTENDO2 kunnen de functies van de TENDO hydraulische expansietechnologie worden gecombineerd met de mogelijkheden van digitale procesbewaking en daarmee kan aanzienlijke standtijdwinst worden geboekt. Kijkende vanaf de plaats waar het metaal wordt gesneden, is de iTENDO2 het eerste onderdeel dat geen slijtagedeel is en het dichtst bij het te bewerken deel staat. Ideaal dus om signalen op te pikken. Een machine-operator kan op deze wijze via een tablet het verspaningsproces volledig monitoren en indien gewenst een terugkoppeling geven aan de betreffende machine met betrekking tot de voeding of snelheid. Niet alleen wordt op deze wijze een beter freesoppervlak verkregen, ook wordt de standtijd verhoogt en slijten de gereedschappen in de CNC-machine minder snel. Nieuwswaardig bij deze exposant was verder ook de nagenoeg onderhoudsarme ROTA NCA volledig afgedichte krachtbediende klauwplaat, waarbij spanen en koelmiddel niet meer in de klauwplaat terecht kunnen komen. Dankzij de geometrie van het klauwplaatlichaam zijn de gereedschappen goed toegankelijk en dus geschikt voor gebruik op moderne draai-/freescentra. Deze nieuwe klauwplaat heeft een 20x langere onderhoudsinterval, constante spankrachten, een hoge energie-efficiëntie en draagt derhalve bij aan een hoge productiviteit.

Wera Werkzeuge is onmisbaar in de wereld van CNC-bewerkingsmachines. (Foto: Henriëtte van Norel)

Modulair freessysteem

Seco Tools Benelux, die eveneens een jarenlange relatie heeft met Style CNC Machines, toont op de Maakindustriedag 2023 een modulair freessysteem genaamd X-Head. Met behulp van dit systeem kunnen diverse soorten materialen worden gefreesd. Uniek aan dit modulaire systeem is dat er verschillende freeskopjes met verschillende geometrieën op een schacht gemonteerd kunnen worden waardoor het met relatief weinig gereedschappen mogelijk is om een breed assortiment aan verspanende bewerkingen uit te voeren. Kenmerkend voor dit systeem zijn de snelle wisseltijden, insteltijden en de optioneel mee te leveren prijstechnisch interessante gereedschappen. Noemenswaardig is ook het volhard metaalprogramma van Seco Tools. Evenals de hierbovengenoemde X-Heads wordt ook het volhardmetaal programma vervaardigd en ontwikkeld in het Nederlandse Lottum (made in Holland). Het volhard metaalprogramma is de laatste jaren fors uitgebreid met honderden verschillende gereedschappen die geschikt zijn voor het bewerken van alle soorten materialen, inclusief moeilijke materialen als roestvaststaal, duplex, titanium, inconel en hastelloy. En niet alleen is het pakket uitgebreid en zijn de gereedschappen voortaan leverbaar met diameters van 0,1 tot 32 mm, ook de standtijden van deze freesgereedschappen zijn sterk verbeterd.

ERP-oplossingen

Ook ECI Software Solutions was aanwezig tijdens deze dagen bij Style CNC Machines. ECI levert software-oplossingen voor de maakindustrie en ondersteunt Style CNC al vele jaren met de ERP-oplossing Ridder iQ. Naast Ridder iQ heeft ECI ook nog de ERP-oplossingen Bemet, Inventive, Proteus en Trimergo in het pakket met branchespecifieke functionaliteiten. ECI Software Solutions is ontstaan door een samenwerking tussen branchegerichte softwarebedrijven voor de maakindustrie. Met behulp van branchekennis en door inzet van de juiste software en technologie ondersteunt ECI bedrijven bij innovatie en digitalisering van bedrijfsprocessen. Zo heeft deze softwareleverancier al meer dan 3.000 bedrijven begeleid bij hun digitale transformatie.

Innovaties bij Renishaw Benelux. (Foto: Henriëtte van Norel)

KANBAN-systemen met RFID-technologie

In het oog springend is ten slotte het KANBAN-systeem met RFID-technologie van Würth Industrie Service. In 2006 is deze onderneming afgesplitst van Würth Nederland, met als opdracht om seriematig producerende bedrijven (OEM-ers) nog meer zekerheid te bieden bij de aanschaf van C-delen. Het te leveren assortiment varieert van bouten en moeren tot klantspecifieke artikelen die ergens in de wereld speciaal op maat worden geproduceerd. 5% van al deze producten wordt in eigen huis geproduceerd en 95% wordt elders ingekocht. Eén van de meest innovatieve oplossingen die Würth in het pakket heeft is het hierboven genoemde KANBAN-systeem met RFID-technologie. Met behulp van dit systeem kan een productieproces volledig ongestoord doorgang vinden, zonder dat handmatig aanvullingen of bestellingen hoeven te worden gedaan. De winst wordt bij dit systeem dus gehaald uit de efficiënte logistieke manier van aanleveren, doordat alles volledig is geautomatiseerd. Met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde optimalisatietool kunnen potentiële klanten exact van tevoren uitrekenen welke efficiencywinst er met de plaatsing van zo’n systeem in een productie-omgeving is te behalen.

Vermeldenswaardig zijn verder de volautomatische EDI-bestelsystemen, de vending machines die overal op werkvloeren worden opgesteld gevuld met diverse onderdelen, de chemiekasten en RefilloMat-systemen met navulbare spuitbussen. Veel van deze oplossingen worden door Würth Industrie als service aangeboden. In het kader van duurzaamheid zijn de hiervoorgenoemde navulbare spuitbussen zeker een interessante oplossing voor de toekomst om het gebruik van drijfgassen te beperken. Zodra deze bussen leeg zijn, kunnen ze in de eigen werkplaats weer moeiteloos opnieuw worden gevuld met het betreffende medium en door middel van lucht weer op druk worden gebracht. Jaarlijks realiseert Würth Industrie een omzet van 771 miljoen  euro en de Würth-groep in totaal heeft een omzet van 20 miljard euro.

Ten slotte

Het bovenstaande is een greep uit de vele interessante ontwikkelingen die de 23 exposanten hadden meegenomen naar de Maakindustriedagen in Bunschoten-Spakenburg. Terugblikkend kan dus beslist worden gesproken van een succesvol event. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *