Als metaalbewerking bij het bedrijf van je vader met de paplepel wordt ingegeven, ligt een toekomst in het familiebedrijf voor de hand. Lucas de Jongh pakte het echter anders aan en nam een constructiebedrijf over om dat uit te bouwen tot een volwaardig toeleverbedrijf voor kleine tot grote staalconstructies.
Met een investering in een Adige LT8.20 buislaser van BLM Group schudt hij, naast algemene toelevering, de regionale constructiemarkt wakker met de mogelijkheden die de buislaser biedt voor snel en hoogwaardig snijwerk in zowel buizen als profielen.
Lucas de Jongh is nog maar kort geleden gestart met De Jongh Metaal, dicht onder de rook van Rotterdam. Dat je na een opleiding allround constructiemedewerker op jonge leeftijd een bedrijf overneemt getuigt niet alleen van ambities, maar geeft ook aan dat hij als ondernemer kansen ziet in de markt voor staalconstructies. ‘Als jonge jongen was ik al vroeg te vinden in het bedrijf van mijn vader Bert de Jongh van De Jongh Machines, ook gevestigd in Strijen. Metaalbewerking heb ik dus al van jongs af aan in de praktijk kunnen leren.’ Terwijl De Jongh Machines BV zich veelal richt op de landbouw met specialisme in aanpassing van machines ligt mijn hart meer bij constructies, zowel klein als groot.
Naar lasersnijden
‘In het bedrijf dat ik anderhalf jaar geleden heb overgenomen werden buizen, kokers en profielen gezaagd, geboord en met de hand geslepen. Dat moet sneller en beter kunnen met een buislaser dacht ik en ben me gaan verdiepen in de mogelijkheden, fabrikanten en referenties bezocht en kwam uit bij de buislasers BLM Group. Om ook trapbomen en lange constructiedelen te kunnen snijden heeft dat geleid tot een investering in een BLM Adige LT8.20 buislaser met 12 m aanvoerlengte’, vertelt Lucas de Jongh.
Onderscheidend
‘BLM Group loopt op dit gebied voor op techniek, zowel qua software, betrouwbaarheid en materiaalhandling. Ik wilde profielen en buizen tot 240 mm rond en 40 kg/m kunnen snijden met een fiber laserbron, vanwege snelheid, geen nozzlewisseling en weinig onderhoud. BLM Group kon dat als een van de weinige. Verder biedt de integratie van een boor/tapunit extra mogelijkheden bij de bewerking van staalprofielen.
Supersnel klaar
De BLM Adige buislaser wordt bij De Jongh Metaal nu nog maar enkele uren per dag ingezet. ‘Maar dat komt vooral omdat de machine zo snel is. Een trapboom waar we voorheen een hele dag mee bezig waren, snijden we op de BLM Adige buislaser nu in 20 minuten en past bovendien direct voor honderd procent. Ja, daar word je toch happy van. Zaagwerk doen we daarom ook op de buislaser. Naast snijwerk voor eigen projecten bezetten we de machine ook met snijwerk voor derden en zijn we vaste toeleverancier voor De Jongh Machines. Op onze beurt bestellen we lasersnijwerk uit plaat weer bij hun. Zo houden we het toch een beetje in de familie’, aldus Lucas.
Eerst regionaal
De regio met scheepvaartindustrie, machinebouw en constructiebouw biedt voldoende mogelijkheden voor lasersnijden van constructiestaal. ‘Zo maken we al bordessen voor de scheepsbouw, RVS buiswerk voor pompen, onderdelen en samenstellingen voor machinebouw en groot formaat trappen. Stuk voor stuk producten die je met een kleinere machine niet kunt maken. Binnenkort organiseren we een open dag waarvoor we bedrijven uit de regio Rotterdam en Hoekse Waard willen uitnodigen om te laten zien welke voordelen ze kunnen behalen constructiedelen voortaan met laserkwaliteit te laten snijden,’ besluit Lucas de Jongh.
Auteur: Erik Steenkist
Hey Lucas, prachtig om te zien hoe jij als jonge ondernemer dit met prachtige ideeën, vakmanschap en ondernemerschap oppakt. Met naast de buislaser ook nog 4 robot lasboxen. Respect. Succes!