In eerste instantie zou je SMEOT en het Regionaal Techniek Centrum als concurrenten van elkaar beschouwen. Toch staan ze gebroederlijk zij aan zij met hun stands op de Maakindustrie Expo in Hardenberg.
De twee aanbieders van mbo-opleidingen helpen elkaar juist om samen sterker te staan. Waar SMEOT, mbo-vakschool voor metaal, mechatronica en verspaning, gevestigd is in Hengelo, heeft het Regionaal Techniek Centrum de vestigingen in Hardenberg (bouw, installatie en metaal) en in Nieuwleusen (bouw en installatie). Herald de Roode, manager Metaal & Installatietechniek bij Regionaal Techniek Centrum (RTC), vat het treffend samen: ‘Het belangrijkste is niet waar een student de opleiding volgt, maar dat we ze binnen de techniek weten te houden.’
Interesse neemt toe
Zowel Herald de Roode als Han Slots, adjunct-directeur bij SMEOT, zien een toename in het aantal nieuwe studenten. Han Slots: ‘Op basis van demografische cijfers moeten er juist minder studenten zijn, maar dat is bij ons niet te merken. Het totale aantal studenten ligt lager, verhoudingsgewijs kiezen er dus meer studenten voor de techniek.’
Toch is er altijd ruimte voor meer studenten, stelt Herald de Roode. RTC legt de focus voor de werving van nieuwe studenten momenteel bij de ouders; juist zij moeten zorgen voor een positief beeld over techniek bij de jeugd. Momenteel zijn jongeren nog te weinig bekend met de vele mogelijkheden die er binnen de techniek zijn, zoals die bijvoorbeeld zichtbaar zijn op de beurs, aldus Herald de Roode.
SMEOT zet juist sterk in op Sterk Techniek Onderwijs op het vmbo. Zo bieden ze diverse opties voor de verschillende leerjaren op het vmbo. In het tweede jaar kunnen leerlingen zich oriënteren door middel van technische voorlichting betreffende de profielkeuze; in het derde leerjaar biedt SMEOT profielmodules aan, denk aan verspaningstechnieken en lasprocessen; en in het vierde jaar tot slot is het mogelijk om keuzevakken te volgen op het gebied van constructie, verspanen of mechatronica.
Daarnaast richt SMEOT zich op volwassenen middels Leven Lang Ontwikkelen, hierbij kijken ze bijvoorbeeld ook naar nieuwe Nederlanders.
Luisteren naar de markt
Beide partijen zijn een schakel tussen de werknemers van de toekomst en de werkgevers. Ze luisteren dan ook goed naar de wensen vanuit de arbeidsmarkt. Zo is RTC niet alleen een opleider, maar ook een werkgever. Gedurende hun opleiding detacheert RTC de studenten, omdat hier vraag naar was vanuit werkgevers. Op deze manier draagt RTC bijvoorbeeld het risico bij ziekte.
SMEOT gebruikt beurzen onder andere om op de hoogte te blijven van vernieuwingen in de markt, om deze vervolgens toe te passen binnen de opleidingen. Zo vertelt Han Slots dat op iedere beurs en fabrieksvloer volop cobots en robots te vinden zijn, maar dat het gek genoeg niet verplicht is om dit op te nemen als onderdeel van het curriculum. SMEOT doet dit echter wel. De opleider heeft een bestuur waarin ook vakbonden en werkgevers zetelen; zij gaven aan dat het echt noodzakelijk is om studenten kennis en ervaring te laten opdoen met robots en cobots voordat ze het werkveld ingaan.
Een andere aanpassing die SMEOT graag wil doorvoeren om zowel werkgevers als werknemers tegemoet te komen, is het laten certificeren van cursussen op mbo-niveau. Han Slots legt uit dat werkgevers vaak kiezen voor cursussen boven volledige opleidingen omdat dit financieel gunstiger is. Daarnaast kan de werknemer dan over een specifiek onderwerp leren en hoeft deze dan geen tijd te steken in het leren over onderwerpen die al bekend zijn of hem/haar niet interesseren. Door cursussen certificeerbaar te maken en meerdere certificaten samen te voegen tot een diploma, kan de overheid de kwaliteit beter waarborgen, aldus Han Slots. Dit zorgt ervoor dat afgestudeerden van verschillende opleidingen een consistent hoog niveau hebben, wat de hele sector ten goede komt.
Kijkje in de keuken
Op de beurs waren buiten de Hackathon om vrij weinig jongeren te vinden. Herald de Roode: ‘Het is geen onderwijsbeurs, maar dat weet je van tevoren. Daarom gaan we in oktober ook naar de onderwijsbeurs.’ Toch is de beurs voor beide opleiders wel interessant, onder andere door de netwerkmogelijkheden. Zo organiseerde RTC in andere jaren het makersdiner samen met Easyfairs, waar CEO’s tijdens een viergangendiner met elkaar in gesprek gaan op basis van een thema. Zo was het thema vorig jaar bijvoorbeeld ‘binden, boeien, bestendigen’. Dit jaar vond het diner geen doorgang in verband met de Hackathon, maar Herald de Roode geeft aan dat er wel plannen zijn om volgend jaar weer een makersdiner te organiseren.
Voor alle jongeren en volwassenen die niet via de beurs bereikt zijn, heeft SMEOT een laagdrempelige manier om kennis te maken met de techniek. Via een zogenaamde Technische Proeverij kunnen geïnteresseerden zich aanmelden om voor één dag mee te kijken om zo te zien of een cursus of opleiding in de techniek bij hen past. Sinds de invoering van de proeverij mocht SMEOT al meerdere zij-instromers verwelkomen.