TechDemoweek voor de fabriek van nu

De nieuwste technieken ervaren in de maakindustrie. Tijdens de zeventiende editie van de TechDemoweek presenteren een heel aantal innovatieve bedrijven in de regio Ede-Veenendaal zich. De bedrijven worden gezien als een voorbeeld van samenwerking voor het bedrijf van de toekomst, met veel slimme automatisering en digitalisering.

Tags:
Ires Veerman (Branchemanager FPT-VIMAG & NEVAT,) Jaap Bazuin (Managing director Heidenhain Nederland), Veenendaalse wethouder Marco Verloopen en Arnoud de Kuijper (CEO Cellro) openen gezamenlijk de TechDemoweek. (Foto: Evert Bruinekool)

De deuren van Bendertechniek, Cellro CNC Automation, DMG MORI, Dormer Pramet, Heidenhain Nederland en Mitutoyo Benelux stonden tijdens de TechDemoweek open voor belangstellenden. Zij hielpen de bezoekers aan de nieuwste informatie over hun apparatuur.

Nieuwbouw

Twee jaar geleden opende Mitutoyo Benelux de TechDemoweek in hun nieuwe pand, nu doet Cellro dat kunstje over in zijn nieuwe pand. Het gaat de maakindustrie voorspoedig in Veenendaal en Ede. Ires Veerman (branchemanager FPT-VIMAG & NEVAT), Jaap Bazuin (managing director Heidenhain Nederland), Veenendaalse wethouder Marco Verloop en Arnoud de Kuijper (CEO Cellro) openen gezamenlijk de TechDemoweek op verrassende wijze, naast een cobot die snel een lint doorknipte.

Bazuin voerde het openingswoord. In 1991 startte het idee van de Demoweek die vanaf heden TechDemoweek heet. Tweejaarlijks gehouden. Gereedschapsmachines, automatisering, digitalisering en robotisering is de insteek met dit jaar als thema Nieuwe kijk op … ‘De puntjes staan voor technologie’, zegt hij.

Foto: Evert Bruinekool

Partners

Er zijn deze editie nieuwe partners zoals: Andes Meettechniek, MKG, Supplydrive en Topsolid Nederland. Naast de zes bedrijven die het organiseren, ontstaat er een goed beeld van innovatieve maakbedrijven in de regio Veenendaal en Ede. ‘Samenwerking is de rode draad die ook in automatiseringsoplossingen naar voren komt. Dit wordt gesymboliseerd in de doos met jojo die de mensen mee naar huis krijgen.’

De toekomst

Ires Veerman geeft in haar speech aan dat je de toekomst al in de fabrieken ziet: ‘Gebouwd door mensen zoals u, robots en machines die op een fractie van een minimeter samenwerken, ook met mensen.’ Vakmanschap en drive om keer op keer een stapje harder te lopen is de kracht van de maakindustrie. ‘Samen vormen jullie het ecosysteem van de maakindustrie. We moeten meer met elkaar in verbinding staan. Zo wordt de fabriek van de toekomst werkelijkheid’, zegt ze. De uitdagingen zijn groot, maar de maakindustrie is groot in obstakels uit de weg gaan. ‘We bouwen samen de toekomst.’

Foto: Evert Bruinekool

Visie

De Nederlandse maakindustrie staat voor grote uitdagingen en ondervindt de komende jaren ingrijpende veranderingen. FPT-VIMAG ziet dat digitalisering en robotisering de concurrentiepositie van de maakindustrie bepaalt. ‘Innovatie en procesbeheersing zijn noodzakelijke stappen in de route naar Smart Factory.’ Veerman is van mening dat dit een must is voor een sterke toekomst van Europa. ‘Circa 450 miljoen inwoners in Europa, Amerika 350 miljoen, Rusland 142 miljoen en China 1,4 miljard. Europa heeft bij slim samenwerken alle kansen om een leidende positie in te nemen.’

‘Automatiseren en fabriek van de toekomst zijn cliché-woorden geworden. Oorlogseconomie is nieuwe business voor onze leden, samenwerken moeten we’, aldus Veerman. ‘Hoe kunnen internationaal samenwerken als één Europa? We moeten niet bang zijn voor de concurrent, geen deuren dichthouden maar elkaar versterken. Al die kleine specialistische fabrieken zijn onze kracht in de route naar meer samenwerken. Zo kunnen we de maakindustrie naar een hoger niveau krijgen.’

Cellro

Naast het nieuwe pand, waardoor de opening door de deelnemers gegund is aan Cellro, heeft het bedrijf ook een laagdrempelige en eenvoudige robotoplossing om te starten met automatiseren: Xcelerate START. ‘De betaalbare start voor elke vorm van CNC-automatisering die met uw productmix meegroeit’, vertelt CEO Arnoud de Kuijper. ‘Bij groei van het productieproces is er eenvoudig een uitbreiding en aanpassing op het modulaire systeem te integreren. De robot kan naast de mens doorlopend produceren. Het nieuwe pand heeft gezorgd voor nog beter gestroomlijnde productie in de afgelopen anderhalf jaar en een verdrievoudiging aan oppervlakte. Hierdoor is de productie verdrievoudigd.’

Arnoud de Kuijper (Foto: Evert Bruinekool)

Hoe gaan we verder?

Wij moeten in Nederland een inhaalslag voor de verspanende industrie maken. ‘Er zijn grote stappen te maken. Hoort er altijd een man aan een machine te staan of een robot? We moeten nog beter gaan nadenken over onze productieprocessen. Ook wijzelf zijn door een heel leerproces gegaan’, stelt De Kuijper. ‘We bouwen een systeem en hebben geleerd procesmatig te gaan werken. Dat veranderde ons proces in een compactere bouwruimte, zo kunnen we veel meer aan.’

Verspanen

Gert de Vries van Dormer Pramet demonstreert zijn producten op een Bendertechniekmachine: de vijfassige bewerkingsmachine UV 650. High speed vlakfrezen en profileren met hardmetaalfrezen, een uitvergrote BFX-wisselplaat. ‘We laten vooral hardmetalen frezen zien, niet in de lucht verspanen maar echt frezen. Zonder koelvloeistof, zodat mensen het hele proces zien, inclusief de mooie kleine spaanders. Onze tools kunnen dat zonder problemen aan’, weet hij.

Maurits Bender Van Bendertechniek is trots het evenement voor de tweede keer met zijn broer te kunnen organiseren. ‘Onze showroom is opnieuw ingedeeld. Als partners hebben we nu Andes Meettechniek en Dormer staan.’ Er staan wederom tal van machines te draaien voor de gasten, zoals de Boxy Autoloader. Een minifabriekje, dat samenwerking tussen mens, robot en cobot laat zien voor de productie van jojo’s.

Foto: Evert Bruinekool

3D-meten

Erwin Andes startte Andes Meettechniek zes jaar geleden in Veenendaal. Het bedrijf is actief op het gebied van geometrische meettechniek. Zo levert het schuifmaten en schroefmaten met bluetooth, maar ook hoogtemeters en 3D-scanners zoals zijn PolyWorks partnership: ‘Een moderne versie van de hand-3D-scanner.’ Andes toont zijn producten in de showroom van Bendertechniek. ‘3D-scannen bestaat al jaren maar nu is er een compleet draadloze handscanner, die vrijheid geeft in werken’, vertelt hij.

De TechDemoweek laat zien dat de toekomst van de maakindustrie geen vergezicht meer is, maar werkelijkheid op de werkvloer. Met innovaties op het gebied van automatisering, digitalisering en meetoplossingen geven de deelnemende bedrijven gezamenlijk vorm aan de fabriek van nu én morgen. Wat hen bindt, is niet alleen technologie, maar vooral de kracht van samenwerking. Juist daarin schuilt de sleutel tot een sterke, concurrerende industrie in Nederland en Europa.

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *