Twee jaar geleden bezochten de tweelingbroers Piet en Cees Heezen de Techni-Show op zoek naar een bewerkingscentrum. In mei 2013 hakten beide directieleden van Machinefabriek P.C. Heezen de knoop door en bestelden een Lagun GCM8 blokbedfreesmachine bij de Bendertechniek, de Nederlandse importeur van de Spaanse producent. Eind vorig jaar werd de freesmachine in gebruik genomen.
Dat het uiteindelijk een blokbedfreesmachine is geworden is mede te danken aan een fikse interne discussie en de hulp van Theo Werkman van Bendertechniek. Piet Heezen vertelt dat het nog niet direct een uitgemaakte zaak was, in wat voor een machine ze zouden investeren. ‘Ongeveer een jaar voor de Techni-Show 2012 hadden we al wel besloten om te investeren in een extra machine. Mijn broer Cees was gecharmeerd van een bewerkingscentrum. Met die kennis bezochten we in 2012 de Techni-Show. Daar legden we de eerste contacten met Bendertechniek. Ook hebben we gesprekken gevoerd met Gibas waar we tot dan toe alle draai- en freesmachines hebben aangeschaft’, vertelt Piet Heezen.
Vervanging
‘Mijn wens was een grote bedfrezer te kopen.’ ‘Kijk’, zegt Piet, ‘met een grote kun je een veel gevarieerdere productrange bewerken. We dachten aan een 6 meter bedfrezer. Ook omdat we groot zijn in de productie van onderdelen voor de hef- en hijswereld. Een van onze klanten is Mammoet, een specialist in extreem zwaar hijswerk.’ ‘Eerst ging de aandacht uit naar een Zayer machine waarvan wij ook de vertegenwoordiging hebben. Deze machinelijn is eigenlijk voor de aard van de werkzaamheden van Heezen niet interessant. Die heb ik afgeraden vanwege de (te) hoge investering, die daardoor een hoge bezettingsgraad vraagt’, vertelt Werkman. Daarna kwam de Ibarmia freesmachine in beeld, ook een merk dat Bendertechniek voert. ‘Dit is echter een gesloten machine met een beweegbare kolom. Dat is niet zo handig als je extreem grote werkstukken moet bewerken; die zouden vanwege het gesloten karakter van de machine niet passen. Bij een open machine kun je je werkstuk opspannen buiten de tafel’, aldus Piet Heezen.
Vierde as en 8 meter
‘Met deze informatie in het achterhoofd werd steeds duidelijker wat ze zochten’, weet Werkman. ‘Dat is een bedfrezer die zo breed mogelijk inzetbaar is. Daarmee kwam de Lagun in beeld, in eerste instantie nog de GTM met grote draaitafel en een (kotter)freeskolom erachter. Maar Heezen was er niet van overtuigd dat ze daar alle werkstukken op zouden kunnen maken. Met de Lagun GCM kan dat wel omdat dat een open machine is met een vast bed waardoor je er praktisch onbeperkte afmetingen op kunt verwerken’, weet Werkman. In mei 2013 besloten de broers Heezen tot de aanschaf van een Lagun GCM 6, voorzien van voorbereiding op een vierde as voor het koppelen van een draaitafel voor het meerzijdig bewerken van werkstukken. Maar nog geen dag later, na een doorwaakte nacht, werd deze order veranderd in een GCM 8 met een vierde as en een draaitafel met een diameter van 1 m. Het was niet doorslaggevend, maar deze beslissing had er mede mee te maken dat deze machine in Spanje uit voorraad kon worden geleverd.
Uiteindelijk staat nu de volgende machine in Rhoon: 38 kW (4.500 toeren) Lagun GCM 8 met een X-verplaatsing van 8 meter, Y-verplaatsing van 1.250 mm en een Z-verplaatsing (hoogte) van 2 meter. De machine is voorzien van een universele freeskop met 2,5 x 2,5 graad Hirthvertande freeskop; een tafel met draaitafel met een diameter van 1 m. De blokbedfrezer heeft een Haidenhain besturing, koeling door het gereedschap, een spanentransporteur en bediening aan de voorzijde of in de cabine aan de achterzijde. Verder is de blokbedfrezer voorzien van een kettingmagazijn voor 60 gereedschappen. ‘Met deze machine zijn we op alles voorbereid. We kunnen nu zonder problemen – ook indien de draaitafel is geplaatst – de meest gangbare handelslengtes van 6 meter bewerken’, weet Piet Heezen. Zo werd er tijdens het bezoek met de Lagun gefreesd aan een forse ‘kettingspanner’ voor Mamoet. De week ervoor werd er gewerkt aan een meterslang hijsframe (evenaar), ook voor Mammoet.
Machinefabriek Heezen
Machinefabriek P.C. Heezen is een verspaner in hart en nieren. Het bedrijf werd in 1970 opgericht door P.C. Heezen als draaierij. Door het overlijden van Piet senior in 1979 stonden de toen 22-jarige broers voor de keuze het bedrijf over te nemen. ‘Onze moeder wilde niet dat wij voor haar zouden gaan werken’, vertelt Piet. ‘Onze jongste broer Mat was nog te jong om in het bedrijf toe te treden.’
In 1981 namen ze het bedrijf officieel over van moeder en besloten de broers ook maar gelijk een compleet nieuwe werkplaats van 300 m2 te bouwen aan de Ambachtsweg in Rhoon. In 1990 verdubbelden ze de ruimte tot in totaal ongeveer 1.000 m2 en groeide het machinepark mee. Nu beschikt Machinefabriek P.C. Heezen over zeven draaimachines, twee bewerkingscentra en één blokbedfrezer. In totaal telt het bedrijf naast de directeuren Piet en Cees negen medewerkers waaronder ook broer Mat.
Bendertechniek op Techni-Show
Bendertechniek staat op de Techni-Show met de volgende machines waarvan ook een aantal onder spaan wordt gedemonstreerd. Dat zijn de Matsuura MAM72-100H, Geminis GT5-G2 1.200×3.000, Zayer Kairos 8.000 (machine is verkocht aan Marcon C&T), YCM NXV1020A, drie-assig bewerkingscentrum (onder spaan), YCM NSV 156A, high end bewerkingscentrum (onder spaan), Hwachoen Hi-Tech 450BL-YMC (onder spaan), CNC draaibank met Y-as, Hwacheon Hi-Tech 200BL-MC, CNC draaibank met aangedreven gereedschappen en Halter LoadAssistant (onder spaan), Colchester Alpha 1250XS, Teach-inn draaibank (onder spaan) en de EOS Eosint M270 3D-printer (verkocht aan Mundo 3D Dental).
Bendertechniek, hal 12, stand C.010
De werkplaats van Machinefabriek P.C. Heezen aan de Ambachtsweg 1 in Rhoon.
Cees Heezen, Piet Heezen en Theo Werkman voor de Lagun GCM 8 blokbedfreesmachine.
De 38 kW Lagun GCM 8 met vierde as en draaitafel 8 kW (4.500 toeren) Lagun GCM 8 met een X-verplaatsing van 8 meter, Y-verplaatsing van 1.250 mm en een Z-verplaatsing (hoogte) van 2 meter. Verder is de blokbedfrezer voorzien van een kettingmagazijn voor zestig gereedschappen.