De Eindhovense fabrikant van industriële metaalprinters Additive Industries breidt uit naar Amerika. De firma gaat een vestiging openen in Californië, het epicentrum van de internationale lucht- en ruimtevaartindustrie. Met de stap wil ceo Daan Kersten (47) zijn klanten sneller kunnen bedienen.
In Amerika gaat Additive Industries een proces en applicatie ontwikkelcentrum openen. Op deze manier kan de Eindhovense fabrikant zijn producten sneller afstemmen met de klant. Het bedrijf heeft gekozen voor Californië omdat de meeste bedrijven in de lucht- en ruimtevaartindustrie daar hun hoofdkantoor hebben. Voorbeelden zijn Aerojet Rocketdyne en het beroemde SpaceX van Tesla-baas Elon Musk.
‘Uitbreiden naar Californië is voor ons noodzakelijk om te kunnen groeien’, verklaart Kersten. ‘Vaak moet er op het eind nog procesontwikkeling plaatsvinden’, vertelt hij doelend op het finetunen. ‘Dan kijken we hoeveel we met een paar kleine aanpassingen nog uit een machine kunnen halen.’
Hoeveel metaalprinters zijn bedrijf heeft verkocht en welke ondernemingen hij tot zijn klantenkring mag rekenen, houdt Kersten voor zichzelf. Ook op de vraag of hij al een keer gebeld heeft met Elon Musk, reageert hij ontwijkend. ‘Daar doen wij geen uitlatingen over, ook in het belang van de klant’, zegt hij lachend.
Volgens Kersten heb je in Californië veel kleine start-ups die lanceerraketten maken voor satellieten. ‘Die willen bijvoorbeeld een hele raketmotor in één keer printen. Daar kunnen wij bij helpen.’ Kersten geeft aan dat het ontwikkelen en produceren van metaalprinters vooralsnog alleen in Nederland gebeurt. ‘De schaalgrote is nog te klein om dit op twee locaties doen. Het vraagt teveel van de organisatie en het is niet efficiënt. Met de tijd kan dat natuurlijk veranderen.’
Met de uitbreiding naar Amerika is het volgens Kersten nog niet gedaan. Volgend jaar is ook de Aziatische markt aan de beurt. Waar het bedrijf een kantoor gaat openen, is nog niet bekend. Duidelijk is in elk geval wel dat het bedrijf van Kersten gaat als een komeet. Over vijf jaar wil hij bij de top drie metaalprinterbouwers van de wereld horen.
‘Hier in Nederland hebben we nu vijftig man personeel. In Amerika beginnen we met een team van vier personen onder leiding van Shane Collins. Hoeveel mensen het uiteindelijk worden, is afhankelijk van het succes, maar zijn we in elk geval goed op weg.’
Wie een metaalprinter wil kopen bij Additive Industries moet daarvoor wel diep in de buidel tasten. De goedkoopste machine heb je vanaf ongeveer 800.000 euro. De printers hebben een bouwkamer van 420 bij 420 millimeter en 400 millimeter hoog. Daarmee levert het bedrijf de op drie na grootste printer, zegt Kersten.
Het prijsverschil zit hem onder meer in het aantal lasers en de processtappen die geïntegreerd zijn. Zo zijn er varianten die speciale modules hebben zoals een oven voor spanningsarm gloeien en een module die de geprinte producten automatisch van de bouwplaat verwijdert.
Wie meer wil weten over de metaalprinters van Additive Industries kan tussen 14 en 17 november een bezoek brengen aan de FormNext 2017 in Frankfurt. Kersten belooft dan een aantal nieuwtjes te lanceren. Welke dat zijn, wil hij nog niet zeggen.