De officiële cijfers wijzen misschien anders uit, maar afpersing van ondernemers is een groeiend probleem, meldt Forum in de digitale editie van deze week. Een op de tien ondernemers zegt er de afgelopen jaren slachtoffer van te zijn geweest. Maar uit angst of schaamte doen zij geen aangifte. Vooral afpersing door motorbendes en cyberafpersing zijn in opkomst.
Dat meldt VNO-NCW op haar website. Uit recent onderzoek blijkt dat jaarlijks 55 zaken worden gemeld bij de politie. Een voorbeeld is de zaak rond John en Linda de Mol. Gemiddeld komen elf gevallen voor de rechter. De Vertrouwenslijn Afpersing krijgt jaarlijks zo’n dertig telefoontjes over afpersing, waarvan de helft van ondernemers.
Bitcoins
Bij cyberafpersing wordt bijvoorbeeld beweerd dat het computernetwerk van het bedrijf kan worden platgelegd als er niet wordt betaald. Ook profiteren afpersers van de mate waarin mensen zich blootgeven op sociale media. Cybercriminelen werken vaak met bitcoins, die niet traceerbaar zijn.
Vrouw en kinderen
De zwaarte van de bedreigingen neemt toe. Vooral afpersing door motorclubs heeft een grote impact. ‘Dat is vooral zo als je vrouw en kinderen bij de bedreigingen worden betrokken. Er zijn ondernemers die de straat niet meer op durven. Als ze buiten zijn, denken ze overal hun afperser te zien’, zegt een oud-rechercheur die bij de Vertrouwenslijn werkt.