AI belangrijk thema tijdens Machinebouw-event

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bijna veertig partijen doen dit jaar mee aan het Machinebouw-event, georganiseerd door FHI. De dag voor de machinebouw heeft plaats op dinsdag 3 december in 1931 Congrescentrum in ’s-Hertogenbosch. Het congrescentrum open de deuren om 9.00 uur. Om 16.00 uur is het tijd voor de netwerkborrel, maar dan heeft de bezoeker zich al kunnen laven aan een uitgebreid lezingenprogramma.

Tags:

In totaal telt het programma maar liefst 26 lezingen. Dat moet ook wel wil je de machinebouwer een overzicht kunnen bieden van alle ontwikkelingen waar hij of mee wordt geconfronteerd: Van servitization tot kunstmatige intelligentie, en van CSRD-richtlijnen (Corporate Sustainability Reporting Directive) tot energie-efficiëntie, behandelen we alle aspecten die de toekomst van machinebouw bepalen. Het volledige programma is op de website van het event beschikbaar voor ‘cherry-picking’ – alle lezingen volgens tijdens het gratis toegankelijke evenement lijkt wat al te ambitieus.

AI belangrijk thema

Dat kunstmatige intelligentie, kortweg AI, ook hierbij een belangrijk thema is, zal weinig verbazing wekken. Dat begint al om meteen om 9.30 uur met de lezing ‘Artificial Intelligence in de machinebouw: Ontgrendel de kracht van data en benut de volledige potentie!’ van Ralf Zoetekouw, oprichter van Datacation met de nodige praktische voorbeelden. Arne Vandendorpe, senior machine-learning engineer bij ML6, volgt om 10.00 uur met ‘Levels van AI & computervisie voor machinesturing en de impact van de AI Act’.

Net voor de middag om, 11.30 uur, is het de beurt  aan Peter Potters, productmarketingmanager bij Festo met ‘Tien tips om AI in de praktijk voor je te laten werken’. Hij behandelt hoe AI en onderhoud samen kunnen gaan. Want kunstmatige intelligentie kan helpen defecten aan onderdelen te voorspellen, ongeplande stilstand te verminderen en preventief onderhoud mogelijk te maken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Potters geeft aan de hand van voorbeelden tien praktische tips om de eerste stappen te zetten.

Onderhoud

Als je nu wel weten waar je die data voor dat voorspellend onderhoud uit kan halen, denk dan ook eens aan eventuele vermogensautomaten die jouw machine of een deel van je machinepark beveiligen. Want met de gegevens die je daar uit kan halen – moet je wel een beetje een moderne hebben – kan veel meer dan de automaat als schakelapparaat gebruiken. Over dit onderwerp kan je om 12.00 uur ’s middag terecht bij Johan Beumer van Eaton Industries. Zijn lezing ‘Energiestromen meten voor verbeterd energie-inzicht’ gaat hoe data kunt verzamen met de hulp van vermogensautomaten en hoe je die behalve voor energiebesparingsdoeleinden ook voor gericht en preventief onderhoud kan inzetten.

Nog meer AI en onderhoud

Dan mis je wel de lezing ‘Voorspellend onderhoud voor scheidings-machines met AI’ die op hetzelfde moment wordt gehouden door Stefan van Dooren van IXON. In de use-case gaat het scheidingsmachines voor de afvalverwerkingsindustrie die door de Duitse machinebouwer Spaleck worden gemaakt. De machines scheiden het afval door middel van trilling en dat heeft een aanzienlijke impact op de mechanica van de machines. Dit kan leiden tot breuken in de constructie Spaleck, geholpen door  IXON en AixBrain wil dit voorkomen door cloud based-dataverzameling en kunstmatige intelligentie om voorspellend te kunnen handelen en de problemen voor te zijn.

Machineveiligheid en AI

Voor wie nog geen genoeg heeft staan na de lunch nog twee lezingen op het programma met AI als belangrijk ingrediënt. Waar Arne Vandendorpe in de ochtend al ingaat op de Europese AI-wetgeving en het belang voor de machinebouwer, gaat in de twee AI-lezingen in de middag over de rol van AI binnen de machineveiligheid. Sick-productmanager Maarten Braadbaart is de eerste om 13.30 uur met ‘AI en de Machineverordening: een holistische blik op de toekomst van machineveiligheid’. Hij heeft een handig overzichtje:

  • Machineveiligheid 0.0: Geen veiligheid;
  • Machineveiligheid 1.0: Mens scheiden van het gevaar;
  • Machineveiligheid 2.0: De mens werkt samen met de machine. Sensoren bij de machine detecteren de mens en de machine zal in een veilige modus gaan werken;
  • Machineveiligheid 3.0: Dynamic Safety.

In de nu nog geldende Machinerichtlijn viel het nog niet, maar de nieuwe Machineverordening  die in januari 2027 wet wordt , behandelt het gebruik van Artificial Intelligence in bijvoorbeeld machines en/of veiligheidscomponenten. Maar waar moet je dan precies aan denken? Braadbaart geeft een voorbeeld van wat er in de toekomst mogelijk is met AI en veiligheidssystemen – ‘Dynamic Safety’.

Mens, machine, manipulatie

Ook Arno Meijer van Euchner behandelt, om 14.00 uur het onderwerp machineveiligheid en AI in ‘Menselijk gedrag en manipulatie van machineveiligheid zijn te voorspellen, ook met AI’. Uitgaan d van de vaststelling dat mens en machine per definitie niet samengaan. Tóch kun je de rechtlijnigheid van een proces en de creativiteit van de mens dichter bij elkaar brengen. Veiligheidsoplossingen werken alléén goed als je het handelen van de mens erin betrekt. Het tegendeel is ook waar: de beste veiligheidscomponenten zijn geen garantie dat het veilig is. Een oplossing met AI kan best helpen, maar alleen als je de invloed van menselijk gedrag goed onderzoekt en erin betrekt. Tijdens de lezing wordt het publiek een interessante spiegel voorgehouden en worden tips gegeven om hier voordelen uit te halen.

Is dat het? En dat zijn dan alleen de lezingen die de term AI expliciet in de titel hebben staan. Zijn er dan nog meer? Vast wel maar ontdek dat zelf maar – plus alle andere onderwerpen. Daarvan noemen we er een en dan vooral omdat je daar hier online al meer over kan lezen: ‘Wire as a Service’. Jeoren De Bleecker van DRAAD – hoe komen ze erop – behandelt dit 15.00 uur in zijn lezing ‘Servitization: verhoog efficiëntie, verkort doorlooptijden en werk slimmer!’.

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *